nieuws

Rechter: zonnepanelen tellen mee in WOZ-waarde

Financiële planning 3508

Een inwoner van Emmen heeft van de rechter ongelijk gekregen in een geschil over zijn WOZ-waarde. Voor de twintig zonnepanelen op zijn woning nam de gemeente een bedrag van 3.000 euro mee in de waardebepaling. De eigenaar was het daar niet mee eens, de zonnepanelen kunnen volgens hem eenvoudig weer verwijderd worden. De rechter stelde hem in het ongelijk blijkt uit de zaak waar belastingadviesbureau Meijburg over bericht.

Rechter: zonnepanelen tellen mee in WOZ-waarde

“Het hof is van oordeel dat de zonnepanelen als onroerend moeten worden aangemerkt”, schrijft Meijburg. “Ze zijn naar aard en inrichting bestemd om duurzaam ter plaatse te blijven. De (technische) mogelijkheid dat de panelen bij een verhuizing worden meegenomen is niet relevant. De zonnepanelen behoren dus tot de WOZ-waarde.”

Onder meer de ozb is afhankelijk van de WOZ-waarde. In feite betekent de uitspraak dus dat de gemeente belasting mag heffen over de zonnepanelen. Volgens Meijburg kunnen bepaalde onderdelen van de zonnepanelen wel buiten de waardering blijven, omdat die worden aangemerkt als vrijgestelde werktuigen.

Reageer op dit artikel