nieuws

Paul Schuiling vertrekt bij AFM: ‘Oppassen dat afwijken niet de nieuwe norm wordt’

Financiële planning 1806

Paul Schuiling vertrekt bij AFM: ‘Oppassen dat afwijken niet de nieuwe norm wordt’

Senior toezichthouder Paul Schuiling vertrekt bij de AFM. Per 1 oktober maakt hij de overstap naar de stichting Dutch Securities Institute (DSI), waar hij manager Certificering en Klantrelaties wordt. Schuiling leidde bij de AFM onder meer een project om de risico’s van aflossingsvrije hypotheken te beperken en hij onderzocht de kwaliteit van het hypotheekadvies. Vlak voor zijn vertrek bekend werd, beantwoordde hij nog enkele vragen van am: over de stand van zaken rondom maatwerkadvies.

Wat is het belang van maatwerkadvies in de huidige markt?

“Wat we zien is dat de huizenprijzen steeds verder stijgen en dat het lastiger wordt voor mensen om op de woningmarkt een passende oplossing te vinden. We vinden het belangrijk om vast te houden aan leennormen die voldoende bescherming bieden, zodat consumenten een hypotheek sluiten die past bij hun financiële situatie. De druk om hier aan te tornen neemt toe. We hebben standaardnormen, maar in individuele gevallen kun je daarvan afwijken als de hypotheek toch langjarig betaalbaar is.

De branche is in de jaren van de crisis terughoudend geweest bij het toepassen van maatwerk. Dan werd er gezegd: ‘Het mag niet van de AFM.’ Terwijl wij zeiden: ‘Als er knelpunten of vragen zijn, kom dan vooral langs.’ Inmiddels wordt er veel beter gekeken naar individuele situaties. Dat is een goede stap, al moeten we blijven oppassen dat afwijken niet de nieuwe norm wordt.

Het is belangrijk dat in elk individueel geval beoordeeld wordt waarom een casus verantwoord is. We willen geen generieke uitzonderingen binnen bestaande normen. Omgekeerd geldt dat overigens ook. Als de norm zegt dat het verantwoord is maar de hypotheeklasten zijn niet duurzaam betaalbaar, dan kan maatwerk ook betekenen dat de hypotheek niet verstrekt wordt.”

Op welke vlakken valt nog winst te behalen?

“De minister heeft onlangs een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Daar kwam een positief beeld uit naar voren. De branche weet maatwerk steeds beter toe te passen. En er zijn natuurlijk partijen die er bewust voor kiezen om dat niet te doen. Maar we zijn blij dat de teneur niet meer is: ‘het mag niet van de AFM.’

Reageer op dit artikel