nieuws

Hypotheekshop pleit voor verlaging NHG-premie

Financiële planning 790

De borgtochtprovisie van 1 procent voor een NHG-hypotheek kan naar beneden. Dat schrijft de Hypotheekshop in haar wekelijkse bericht over de renteontwikkelingen. Niet eerder beschikte het garantiefonds over zo’n groot eigen vermogen in verhouding tot de afgegeven garanties. Volgens de adviesketen biedt die uitzonderlijke kaspositie nieuwe kansen voor groepen die het lastig hebben op de woningmarkt.

Hypotheekshop pleit voor verlaging NHG-premie

“Het verdient aanbeveling om starters en consumenten die willen oversluiten, en veelal een laag risico vormen, tegemoet te komen met een verlaagde borgtochtprovisie (nu 1%)”, schrijft de Hypotheekshop. Desalniettemin is een verlaging voor de CMIS-dochter niet heilig. Omdat de maximale hypotheek voor een koper die energiebesparende maatregelen uitvoert 106 procent van de woningwaarde mag zijn, neemt het risico op restschulden volgens de Hypotheekshop ook weer wat toe.

De keten vindt ook dat onderzocht moet worden of de koopsomgrens voor woningen met NHG omhoog kan. Die maximale koopsom houdt overigens al jaarlijks gelijke tred met de gemiddelde woningwaarde in Nederland. Verder voorziet de Hypotheekshop een belangrijke rol voor de NHG om ouderen te helpen met het verzilveren van hun overwaarde, ‘een maatschappelijke behoefte waarin de markt nog niet heeft kunnen voorzien.’

Volle kassen

De kapitaalratio van de NHG bedraagt per 1 juli van dit jaar 0,59 procent. Dat is de verhouding tussen het eigen vermogen en de gegarandeerde hypotheekschuld. In het huidige tempo stijgt de kapitaalratio met 0,06 procentpunt per jaar. In combinatie met de dalende risico’s en het versoberde uitkeringsbeleid, doet dat vragen rijzen of er een maximum is aan de gewenste vermogenspositie van het fonds.

In het najaar maakt de NHG bekend wat de nieuwe maximale koopsom wordt in 2019 en of de borgtochtprovisie gehandhaafd blijft.

Reageer op dit artikel