nieuws

Heeft de uitvaartverzekering wel toekomst?

Financiële planning 2580

We worden steeds ouder en ziektes worden steeds beter behandelbaar. Er zijn zelfs mensen die beweren dat we binnen afzienbare tijd onsterfelijk worden. Kan de uitvaartverzekering dan de prullenbak in? Frank Fransen, directeur Verzekeren bij Monuta, vindt dat wat te kort door de bocht. “De uitvaartverzekering blijft van waarde, maar er zal wel meer ruimte komen voor alternatieven.”

Heeft de uitvaartverzekering wel toekomst?

Mensen worden steeds ouder en die ontwikkeling zet zich volgens Fransen nog wel even door. “Maar wat we ook zien, is dat de klant zélf steeds beter kan voorspellen wanneer hij overlijdt. Jaren geleden gingen mensen al binnen maanden dood nadat een ziekte was geconstateerd. Nu zijn ernstige ziektes als kanker steeds beter te genezen of te rekken. En het beter voorspellen van het overlijdensmoment heeft invloed op de tarieven.”

Een minder onzeker voorval

Voorspelbaarheid zorgt er dus voor dat het overlijdensmoment steeds minder een onzeker voorval wordt. “En een verzekering lost juist een onzeker voorval op”, zegt Fransen. “Als dat steeds minder het geval wordt, kan ik me voorstellen dat je een uitvaart anders gaat financieren. Door te sparen bijvoorbeeld. De uitvaartverzekeringsmarkt zou dus kleiner kunnen worden omdat er andere manieren zijn om ervoor te zorgen dat je de uitvaart kunt betalen.”

Fransen gaat verder: “Er zijn mensen die zeggen dat de onsterfelijke mens binnen afzienbare tijd wordt geboren. De medische wetenschap kan inmiddels veroudering tegengaan van muizen. Medische kosten stijgen en zijn steeds moeilijker te dragen. Dan komt de ethische vraag: hoe lang mag je blijven leven als mens? Dit soort onderwerpen bespreken we ook binnen Monuta.”

Uitvaarten blijven bestaan, dus uitvaartadvies ook

Wat de toekomst ook brengt, zeker is wel dat de financiering van de uitvaartkosten een belangrijk onderdeel zal blijven van financieel advies. “Mensen zullen dood blijven gaan. En als mensen meer alternatieven hebben om de uitvaart te financieren, wordt de behoefte aan advies juist groter.” De uitvaartverzekering blijft dus een aantrekkelijk element in een uitvaartadvies. “Met een uitvaartverzekering weet je dat je tegen een schappelijke premie de kosten hebt afgedekt. Dus die oplossing zal altijd voor veel mensen een goede keuze zijn. Misschien in een aangepaste vorm.”

Dit is een partnerbijdrage van Monuta. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Monuta.

Meer weten over Monuta? Lees hier meer.

Reageer op dit artikel