nieuws

Examentraining (83): Consumptief krediet

Financiële planning 1372

Examentraining (83): Consumptief krediet

Nu de nieuwe PE-periode loopt, is ook het blokken, studeren en oefenvragen maken weer begonnen. Iedereen die een Wft-beroepskwalificatie (behaald voor 1 april 2017) in stand wil houden, moet voor 1 april 2019 succesvol het relevante PE-examen afleggen. Samen met opleidingsinstituut Hoffelijk Financieel biedt am:web adviseurs opnieuw de helpende hand door tweewekelijks een volledig uitgewerkte casus aan te bieden. Daarnaast biedt Hoffelijk Financieel adviseurs gratis de mogelijkheid om extra te oefenen met nieuwe casussen en kennisvragen. Deze week een casus met vragen uit de module Consumptief krediet.

Casus

 Jan (30) en Anita (32) nemen contact op met hun adviseur Wft Consumptief Krediet. Zij willen in 2018 een geregistreerd partnerschap aangaan en hebben enkele vragen over hun lopende leningen. Ook zouden ze graag een nieuwe auto willen rijden.

Eerdere leningen

Jan is in 2016 een persoonlijke lening van € 9.000,- aangegaan voor de aanschaf van een caravan. Anita heeft in 2016 een doorlopend krediet afgesloten van € 8.000,-. Het stel heeft een relatie sinds begin 2017.

In juli 2017 hebben zij een gezamenlijke spaarrekening geopend. Op deze spaarrekening staat nu € 3.000,-. Zij gebruiken dit geld voor de huishoudkosten en de huur van hun huurwoning.

Financiële situatie

Jan heeft een vast contract bij een softwareontwikkelaar. Hij verdient € 35.000,- bruto per jaar, exclusief vakantiegeld. Anita werkt als wijkverpleegkundige en heeft ook een vast contract. Zij verdient € 25.000,- bruto per jaar, exclusief vakantiegeld.

Doelstellingen

Jan en Anita willen graag een nieuwe auto. Op 1 september 2018 willen zij een geregistreerd partnerschap aangaan. Ze laten geen partnerschapsvoorwaarden opmaken bij de notaris. Om deze dag extra feestelijk te maken, willen zij op deze dag in hun nieuwe auto rijden.

Vraag 1

Komen de eerder afgesloten kredieten vanaf 1 september 2018 terecht in de gemeenschap van goederen van Jan en Anita?

  1. Nee, alle kredieten die ze vóór hun geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, vallen niet in de gemeenschap van goederen.
  2. Ja, ze hebben geen voorwaarden op laten stellen bij de notaris. Daarom vallen de eerder afgesloten kredieten vanaf 1 september 2018 in de gemeenschap van goederen.
  3. Het hangt ervan af of Jan en Anita een goede administratie bijhouden. Bij een goede administratie vallen de kredieten wel in de gemeenschap, bij een slechte administratie niet.

Toetsterm

1a.4: De kandidaat kan de belangrijkste kenmerken van de samenlevingsvormen (huwelijk, geregistreerd partnerschap en ongehuwd samenwonen) opnoemen.

Vraag 2

Anita wil weten of de nieuwe auto terechtkomt in de gemeenschap van goederen. Ze rijden namelijk al in de auto voordat zij een geregistreerd partnerschap aangaan.

Wat leg je hierover uit als adviseur bij Anita?

  1. “Als jullie de auto gezamenlijk aanschaffen, valt deze in de standaard gemeenschap van goederen.”
  2. “Het maakt niet uit wie de auto koopt: deze valt namelijk standaard in de gemeenschap van goederen.”
  3. “De auto moet bij één van jullie in het privévermogen vallen. Dit kunnen we het best doen in het vermogen van Jan, omdat hij de hoogste maandelijkse inkomsten heeft.”

Toetsterm

1a.4: De kandidaat kan de belangrijkste kenmerken van de samenlevingsvormen (huwelijk, geregistreerd partnerschap en ongehuwd samenwonen) opnoemen.

Vraag 3

Inmiddels zijn we vier jaar verder. Helaas verliest Anita haar baan, waardoor zij de rentekosten over haar doorlopend krediet niet meer kan voldoen. De schuldeiser staat op het punt om beslag te laten leggen door een deurwaarder.

Op welk(e) vermogen(s) kan de deurwaarder beslag leggen namens de schuldeiser?

  1. Alleen op het privévermogen van Anita.
  2. Alleen op het privévermogen van Jan.
  3. Zowel op het privévermogen van Anita als op het gemeenschappelijk vermogen.
  4. Zowel op de privévermogen van Jan als op het gemeenschappelijk vermogen.

Toetsterm

1e.2: De kandidaat kan de mogelijkheden van de kredietgever voor beslaglegging en uitwinning benoemen.

Banner Hoffelijk Antwoorden

Banner Hoffelijk Meer oefeningen

Eerdere examentrainingen zijn hier te vinden.

Reageer op dit artikel