nieuws

DNB: Hypotheekrente in rustiger vaarwater

Financiële planning 1534

DNB: Hypotheekrente in rustiger vaarwater

Na ruim vier jaar van daling is de hypotheekrente sinds eind 2016 in beduidend minder turbulent vaarwater beland. De rentetarieven die geldverstrekkers hanteren zijn in heel Europa al anderhalf jaar min of meer stabiel. De Nederlandsche Bank publiceerde vandaag de rentestatistieken over de periode 2012- 2018. Volgens de toezichthouder zetten meer huizenkopers hun geld voor langere tijd vast, een teken dat ze een stijging van de rente verwachten.

Aan de daling van de hypotheekrente die in 2012 inzette, kwam anderhalf jaar geleden een eind. Gemiddeld werd in mei 2018 een nieuwe hypotheek afgesloten met een rentetarief van 2,4%. Dat percentage is sinds eind 2016 enkel nog aan minieme schommelingen onderhevig geweest, meldt DNB. In de ruim vier jaar daarvoor zakte de hypotheekrente in totaal twee procentpunten.

Finland laagste tarief, Ierland hoogste

De rente in Nederland maakt daarmee eenzelfde ontwikkeling door als in de rest van Europa. Wel is de spreiding in het eurogebied groot. Finnen betalen op dit moment gemiddeld de laagste hypotheekrente: 0,87%. Ierland heeft momenteel het hoogste tarief: 3,11%. Finse huishoudens sluiten relatief veel hypotheken af met een korte rentevaste periode, aldus de toezichthouder. Ierse banken hanteren een relatief hoge opslag bij het vaststellen van de hypotheekrente.

Langere rentevaste periode

Volgens DNB zijn Nederlandse huishoudens recent de hypotheekrente voor een langere periode gaan vastzetten. Gemiddeld driekwart van de nieuwe hypotheken heeft nu een rentevaste periode van minimaal vijf jaar. In 2012 gold dat voor 40% van de nieuwe hypotheken. Momenteel sluit een kwart van de huizenkopers een hypotheek met een rentevaste periode die langer duurt dan 10 jaar. “Deze ontwikkeling kan aangeven dat huishoudens verwachten dat een stijging van de hypotheekrente in zicht is, en dat ze de relatief lage rente nu voor langere perioden willen vastzetten”, aldus DNB.

Banken groeien weer

Ondanks concurrentie van verzekeraars, pensioenfondsen en regiepartijen groeit de hypotheekverstrekking ook bij banken weer. In juni hadden Nederlandse huishoudens een hypotheekschuld van € 521 miljard bij Nederlandse banken, aldus de toezichthouder. Dat is een groei van 0,3% ten opzichte van een jaar eerder.

Reageer op dit artikel