nieuws

ABN Amro zal niet stunten met rentemarge om marktaandeel hypotheken op te vijzelen

Financiële planning 2042

ABN Amro zal niet stunten met rentemarge om marktaandeel hypotheken op te vijzelen

De winst van ABN Amro uit hypotheken is licht afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die de bank vandaag presenteerde. De productie van nieuwe hypotheken zakte ook iets in. Volgens het verslag van de bank komt dat vooral door de hevige concurrentie en de toegenomen vraag naar hypotheken met een lange looptijd.

Het marktaandeel van ABN Amro in nieuwe hypotheken liep terug van 20,8 procent in het tweede kwartaal van 2017 tot 17,7 procent in dezelfde periode van dit jaar.

Uit het voorwoord van ABN Amro CEO Kees van Dijkhuizen valt op te maken dat de bank niet van plan is om de rentemarge te laten zakken om het marktaandeel weer iets op te krikken. “De concurrentie op de hypotheekmarkt blijft stevig. Om onze winstmarge te beschermen zullen we gedisciplineerd blijven in onze prijsstelling”, schrijft Van Dijkhuizen.

Vakantiegeld

In totaal had de bank in het tweede kwartaal voor ruim 150 miljard euro aan consumentenhypotheken op de balans staan. De uitstaande hypotheekschuld nam tussen begin april en eind juni af met 272 miljoen euro. Volgens de bank is die afname hoofdzakelijk te wijten aan klanten die in mei hun vakantiegeld hebben ingezet om hun hypotheekschuld af te lossen.

Reageer op dit artikel