nieuws

Ollongren jubelend over voortgang maatwerkhypotheken

Financiële planning 727

Ollongren jubelend over voortgang maatwerkhypotheken

Het Platform Maatwerk werpt zijn vruchten af. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer. Consumenten kunnen vaker bij een geldverstrekker terecht voor een hypotheek op maat. Het aantal aanbieders van maatwerkhypotheken blijft naar verwachting ook groeien.

Het Platform Maatwerk werd vorig jaar opgericht om knelpunten op de hypotheekmarkt op te lossen. Dit jaar was er speciaal aandacht voor starters op de huizenmarkt, senioren en de verduurzaming van de woningvoorraad. Volgens de minister zijn op alle fronten vooruitgangen geboekt. In maart werden er nog Kamervragen gesteld omdat er juist te weinig gebruik werd gemaakt van de maatwerkmogelijkheden.

Senioren

De AFM heeft omschreven in welke situaties senioren gebruik kunnen maken van een maatwerkhypotheek. Daarmee is de paradox opgelost waarin ouderen niet mogen verhuizen naar een woning met lagere lasten omdat ze niet voldoen aan de inkomenseisen. Daardoor zaten ze vaak gedwongen vast in een koophuis met veel hogere lasten.

De NHG heeft ook haar voorwaarden aangepast om senioren makkelijker aan een hypotheek te helpen. Zo is de eis voor een overlijdensrisicoverzekering geschrapt. Ouderen, maar bijvoorbeeld ook chronisch zieken hebben daardoor betere toegang gekregen tot een NHG hyptheek.

Starters

Starters op de woningmarkt zijn geholpen met de Arbeidsmarktscan en de Perspectiefverklaring. Zo kunnen zij ook zonder vast contract sneller een huis kopen. Zzp’ers kunnen nu al na één jaar ondernemerschap een hypotheek met NHG krijgen. Voorheen kon dat pas na drie volle kalenderjaren.

Wat betreft de verduurzaming van het woningaanbod is er volgens Ollongren nog wel een wereld et winnen. De minister roept de sector op om verduurzaming een vast onderdeel te laten zijn van het adviestraject. Bestaande huizenbezitters zouden bij het verlengen van een rentevaste periode gewezen moeten worden op de mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren.

Meesters in Maatwerk

Op am:hypotheken spreekt Wouter Schilperoort van het Platform Maatwerk over de mogelijkheden die er zijn voor maatwerkhypotheken. Aanmelden voor am:hypotheken kan hier.

Reageer op dit artikel