nieuws

Maximale hypotheek voor klimaatneutraal huis wordt lager

Financiële planning 1641 PA

Maximale hypotheek voor klimaatneutraal huis wordt lager

Een koper van een huis met een energieprestatiecoëfficiënt van 0 of lager, mag volgend jaar nog maar 20.000 euro bovenop de gebruikelijke maximale financieringslast lenen. Dat is 5.000 euro minder dan nu het geval is. Als het aan het ministerie van Financiën ligt, wordt die wijziging doorgevoerd in de Regeling hypothecair krediet 2019.

Omdat eigenaren van energieneutrale huizen vrijwel niets kwijt zijn aan energielasten, hebben ze meer inkomen beschikbaar om te verwonen. Ze mogen op dit moment daarom 25.000 euro meer hypotheek krijgen dan volgens de gewone financieringslastnormen verantwoord is. Het ministerie wil dit bedrag volgend jaar verlagen, omdat de energieprestatiecoëfficiënt te weinig zegt over de mate waarin een huis energie kan teruggeven aan het elektriciteitsnet.

Nulopdemeter

Voor Nulopdemeter-woningen verandert er niets. Omdat voor deze huizen wel garanties worden afgegeven over de energieopbrengst, mogen kopers van een NOM-huis nog steeds 25.000 euro meer financieren dan normaal. Een energieprestatiegarantie voor 10 jaar blijft verplicht. Voor huizen met een coëfficiënt van 0 of lager vervalt volgend jaar de verplichting.

Volgens het ministerie kunnen inkomens tot 30.000 euro en boven de 100.000 euro rekenen op een licht stijgend financieringslastpercentage. Alles daartussen blijft ongeveer gelijk. De exacte percentages worden gepresenteerd met Prinsjesdag.

Reageer op dit artikel