nieuws

Marjolein Jonker: ‘Tiny houses zijn niet alleen voor starters en alternatievelingen’

Financiële planning 1689

Marjolein Jonker: ‘Tiny houses zijn niet alleen voor starters en alternatievelingen’
Foto: Alexander Sanchez

Tiny-housepionier Marjolein Jonker woont al ruim twee jaar op minder dan 20 vierkante meter. Op 27 september vertelt de initiatiefnemer van Tiny House Nederland tijdens am:hypotheken over het uit Amerika overgewaaide fenomeen van de kleine huisjes. “Dit gaat zeker nog verder groeien. Ik hoop dat het de katalysator wordt voor denken over anders, milieuvriendelijker, wonen.”

Hoe ben je in een tiny house beland?
“Ik woonde al jaren in een rijtjeshuis dat eigenlijk te groot voor mij alleen was. Mijn droom was een klein huisje in het bos, met een tuintje erbij om te kunnen moestuinieren. Maar als je alleen bent, ligt een droomhuis niet binnen je bereik. Op internet kwam ik de tinyhouse-beweging uit de VS tegen, en dat sprak me enorm aan: je woont met een veel kleinere ecologische voetafdruk, verbruikt minder energie, minder grondstoffen, minder water. In Nederland vond ik nog niemand die in een tiny house woonde, daarom besloot ik er over te bloggen. Toen bleek dat veel meer mensen interesse hebben, ik had al gauw duizenden volgers.”

En hoe bevalt het wonen?
“Ik ben verliefd op mijn huis, het is supermooi ontworpen. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad: ben veel meer buiten, ervaar veel meer contact met de natuur. Je leeft een stuk bewuster en bent ook dankbaarder voor wat je hebt. Helemaal als je zoals ik de keuze maakt voor off-grid bouwen, zonder aansluiting op nutsvoorzieningen. Ik doe nu al wekenlang heel zuinig met water uit mijn regentank, douche bijvoorbeeld af en toe bij een vriendin of was me met een teiltje water. Pas dan merk je hoe weinig je eigenlijk nodig hebt.”

Is dat direct ook het belangrijkste nadeel aan een tiny house?
“Off-grid is een keuze. Het grootste nadeel vind ik dat tiny houses nog niet overal worden toegestaan. Regelgeving is er nog niet op ingericht. Dat betekent een hele zoektocht voor je een stukje grond hebt waar je tiny house mag staan. Gemeenten hebben vaak geen antwoord als je vraagt naar een plek voor je huis, want het is een nieuwe woonvorm die ze niet kennen.”

Wat is het grootste misverstand over tiny houses?
“Mensen verwarren het met een woonwagen of wonen op een recreatiepark. Een ander groot misverstand is dat mensen denken dat alleen starters en jongeren of alternatievelingen in tiny houses wonen. De doelgroep is juist heel divers en redelijk mainstream.”

Mensen die geen huis kunnen kopen of al tien jaar op een wachtlijst voor een huurhuis staan, denken misschien: dan maar een tiny house. Ik weet niet of die het heel lang volhouden

Groeit de populariteit ook doordat mensen op de reguliere huizenmarkt geen woning kunnen financieren?
“Dat speelt absoluut mee. Mensen die geen huis kunnen kopen of al tien jaar op een wachtlijst voor een huurhuis staan, denken misschien: dan maar een tiny house. Ik weet niet of die het heel lang volhouden. Je moet er echt bewust voor kiezen, het is een manier van leven.”

Hoe ziet de toekomst voor tiny houses in Nederland eruit?
“Het gaat alleen maar groeien. Wat ook helpt is dat het met de nieuwe Omgevingswet voor gemeenten makkelijker wordt burgerinitiatieven met tiny houses mogelijk te maken. Er komen steeds meer locaties bij waar ze mogen staan.”

Wat is je ideaalbeeld: wijken met tiny houses of toch dat ene huisje in het bos?
“Nee, geen woonwijken. Het draait om maatwerk, elke groep is anders. Ik zou het een gruwel vinden als projectontwikkelaars dit oppakken en hele wijken met tiny houses bouwen en vervolgens zeggen: ga maar naar de bank voor een zak geld. Het is juist zo mooi dat mensen zelf gaan nadenken, zelf bepalen hoe ze hun tiny house willen bouwen. Ik hoop dat de tinyhouse-beweging een katalysator wordt voor het denken over anders wonen, over milieuvriendelijker en bewuster wonen.”

am:hypotheken 2018, op 27 september in Utrecht, staat helemaal in het teken van maatwerk. Andere sprekers zijn onder meer Paul Schuiling (AFM), Harrie-Jan van Nunen (De Financiële Makelaar), Karin Polman (Florius) en Wouter Schilperoort (Binnenlandse Zaken). Kijk voor het volledige programma en alle sprekers op hypotheken.amweb.nl

Reageer op dit artikel