nieuws

Huizenprijs Nederland stijgt twee keer zo hard als Europees gemiddelde

Financiële planning 1012

Huizenprijs Nederland stijgt twee keer zo hard als Europees gemiddelde

Op voetbalgebied mogen we dan even niet mee doen, als het gaat om de woningmarkt behoort Nederland tot de koplopers in Europa. De huizenprijzen waren in het eerste kwartaal 9,3% hoger dan in dezelfde periode vorig, een prijsstijging die bijna twee keer zo hoog ligt als het Europese gemiddelde (4,7%). Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Minder verkopen is de keerzijde.

Alleen Letland, Slovenië, Ierland, Portugal, Slowakije en Hongarije hadden in het eerste kwartaal een nog hogere stijging van de woningprijzen. Letland spande de kroon met 13,7%. Daarmee ligt de prijsstijging bijna drie keer zo hoog als het Europese gemiddelde.

Halve finalisten

Met uitzondering van Kroatië, dat met een prijsstijging van 8,5% net achter Nederland komt, scoren de andere halve finalisten  op het WK-voetbal minder dan het Europese gemiddeld. In het Verenigd Koninkrijk stegen de huizenprijzen met 4,4%, in Frankrijk met 3,4% en bij onze zuiderburen met 2,5%.

Daling in drie  EU-landen

In drie landen van de Europese Unie daalden de woningprijzen in het eerste kwartaal. Zweden en Italië zagen de woningprijzen met gemiddeld 0,4% dalen, in  Finland ging het om een daling van 0,2%.

Bestaande woning € 60.000 duurder

De gemiddelde prijs van een nieuwbouw koopwoning in Nederland was in het eerste kwartaal van 2018 ruim € 350.000. In 2015 was de gemiddelde verkoopprijs in hetzelfde kwartaal nog € 260.000. Gemiddeld is een nieuwbouw koopwoning dus bijna een ton duurder geworden in drie jaar tijd. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning is in dezelfde periode ongeveer € 60.000 euro duurder geworden.

Minder woningen verkocht

In het eerste kwartaal van 2018 zijn in ons land in totaal 58.256 woningen verkocht. Dit is 7,1% minder dan dezelfde periode in 2017. Bij zowel bestaande als nieuwbouw koopwoningen is het aantal verkochte woningen gedaald, met respectievelijk 6,8 en 9,4%.

Reageer op dit artikel