nieuws

Doron Themans (VvAA): ‘Onze definitie van inkomen is een goede weergave van de werkelijkheid’

Financiële planning 1037

Doron Themans (VvAA): ‘Onze definitie van inkomen is een goede weergave van de werkelijkheid’

Doron Themans is innovatiemanager en business developer bij VvAA, collectief en dienstverlener van en voor zorgverleners. Samen met zijn team blies hij onlangs nieuw leven in de hypotheekadviestak van de vereniging. Op am:hypotheken gaat hij in gesprek met Henk Jansen (Expat Mortgages) en Hendrik Schakel (Viisi) over de kansen van een nichedoelgroep. Als maatwerk de standaard is. In aanloop naar het congres stelden we hem alvast een viertal vragen.

Hebben artsen andere behoeften?
“Dat denk ik wel. We maken voor onze leden het verschil met kennis van de doelgroep. We weten hoe het carrièrepad van een zorgverlener eruitziet en kennen de financiële situaties die daarbij horen. Een huisarts bijvoorbeeld. In het eerste jaar na de basisopleiding verdien je niet veel en is de pensioenopbouw navenant. Dan opeens ben je klaar. Dan ga je andere bedragen verdienen, maar dat is dan ook wel wat je verdient. Het wordt niet langzaam meer. Je kunt als zelfstandig arts niet zonder aov, je moet je misschien inkopen in een maatschap. Dat soort situaties zijn bij ons de dagelijkse praktijk. Je bent als arts geen uitzondering meer.”

Wij kennen het carrièrepad van een zorgverlener

Zou je die dagelijkse praktijk van VvAA omschrijven als maatwerk?
“Dat hangt er vanaf welke definitie je hanteert. Maatwerk is niet per definitie een explaindossier. Zo is het niet. Maar als je kijkt naar bijvoorbeeld inkomensbegrippen, dan hebben we een goede verstandhouding met geldverstrekkers om heel gericht onze klanten te bedienen. Met 120.000 leden hebben we genoeg statistische gegevens verzameld om te weten wat de inkomensontwikkeling van bijvoorbeeld een KNO-arts, een huisarts, een tandarts, een dierenarts of een fysiotherapeut is. Die informatie is bij ons bekend. Banken weten dat onze definitie van inkomen een goede weergave van de werkelijkheid is. We hebben ook geen enkel belang bij een verkeerde voorstelling van zaken.”

Je volledig richten op één beroepsgroep zoals VvAA doet, is dat voor een adviesbedrijf te kopiëren?
“Dat is zeker te kopiëren. Kijk naar wat Henk Jansen voor expats doet. Dat is een prachtig voorbeeld. Expats lopen tegen bepaalde problemen aan als ze hier een huis willen kopen. Hoe werkt dat? Hoe los je dat op? Dan kun je meerwaarde bieden. In het risicomanagement bij geldverstrekkers werkt het net zo. Als je een situatie niet kent, dan kwalificeer je het misschien als risico. Ken je het wel, dan blijkt het helemaal geen risico. Er zijn steeds meer geldverstrekkers die mee willen denken als ze snappen dat de uitzondering bij jou de regel is.

En een klant merkt dat ook. Een chirurg die een bepaalde operatie maar een paar keer per jaar uitvoert, doet er langer over met meer risico’s op fouten. Dan word je toch liever behandeld door de arts voor wie het routine is.  Zo is het ook met VvAA in relatie tot haar leden.”

Onze doelgroep heeft weinig tijd, ik kan niet bellen als ze staan te opereren

Zijn er ook knelpunten waar je tegenaan loopt?
“Jazeker. De branche innoveert niet op alle vlakken even snel. In het vermogensbeheer wordt bij ons geen natte handtekening meer gezet. Een geldverstrekker vraagt dat wel. Dan denk ik: ‘jongens, maak het nou makkelijker, je kunt de tijd beter besteden.’ Voor onze doelgroep helemaal. Die hebben geen tijd om te printen, mailen en scannen. Als het spreekuur is of ze staan te opereren, kan ik ze niet bellen. Ik zou ervoor pleiten dat er een standaard komt voor bijvoorbeeld de digitale handtekening. Als branche moeten we naar de ketens kijken. De papieren formulieren kunnen wat ons betreft vandaag al afgeschaft worden.”

am:hypotheken 2018, op 27 september in Utrecht, staat helemaal in het teken van maatwerk. Andere sprekers zijn onder meer Paul Schuiling (AFM), Harrie-Jan van Nunen (De Financiële Makelaar), Karin Polman (Florius) en Wouter Schilperoort (Binnenlandse Zaken). Kijk voor het volledige programma en alle sprekers op hypotheken.amweb.nl. Aanmelden met korting kan tot 27 juli.

 

Reageer op dit artikel