nieuws

Concurrentie zorgt voor explosieve groei renteaanpassingen

Financiële planning 875

Concurrentie zorgt voor explosieve groei renteaanpassingen

Vijftig aanpassingen van de hypotheekrente per maand is al lang geen uitzondering meer. In vergelijking met 2016 voeren geldverstrekkers 30% meer rentewijzigingen door. Belangrijke oorzaak is volgens De Hypotheekshop toegenomen concurrentie van nieuwkomers en regiepartijen.

Bijna alle geldverstrekkers wijzigen nu maandelijks hun hypotheekrentetarieven, aldus De Hypotheekshop. Gemiddeld gaat het om ruim 50 aanpassingen per maand, een toename van 30% ten opzichte van twee jaar geleden.

Kapitaalmarktrente en concurrentie

De adviesketen ziet daarvoor twee belangrijke oorzaken. Allereerst is de rente op de kapitaalmarkt sinds eind 2016 een stuk onrustiger dan daarvoor. Aanbieders moeten snel reageren op plots oplopende rentes op staatsobligaties. “Een andere belangrijke oorzaak vormt de toegenomen concurrentie, niet alleen door nieuwe toetreders maar ook door andersoortige geldverstrekkers: regiepartijen”, schrijft de adviesketen. Die laatste hypotheekaanbieders moeten vaker hun tarieven wijzigen doordat ze vaak beleggen voor meerdere pensioenfondsen en (buitenlandse) verzekeraars.

Omlaag en omhoog

De laatste weken is de basisrente juist bijzonder laag. Veel geldverstrekkers zien daarom ruimte om hun hypotheekrentes naar beneden bij te stellen. Onder andere Rabobank, ABN Amro en Munt verlaagden afgelopen week hun rentetarieven. Aegon, ASR en Woonfonds maakten juist verhogingen bekend, aldus De Hypotheekshop.

Reageer op dit artikel