nieuws

Claimexpert Ab Flipse: ‘ORV-uitspraak kan killing zijn voor het intermediair’

Financiële planning 4342

Claimexpert Ab Flipse: ‘ORV-uitspraak kan killing zijn voor het intermediair’

Adviseurs kunnen hun borst natmaken na de Kifid-uitspraak over zorgplicht bij dalende ORV-premies. Dat zegt claimexpert Ab Flipse van Vereniging Woekerpolis.nl. Bang voor massaclaims hoeven tussenpersonen niet te zijn, maar Flipse sluit niet uit dat kleine groepjes klanten samen de gang naar de rechter maken.

“Je bent als adviseur de pisang als je niet kunt aantonen dat je actief je klanten erop hebt gewezen dat de premies voor ORV in stapjes naar beneden zijn gegaan”, zegt Ab Flipse van Vereniging Woekerpolis over de uitspraak van Kifid die voor veel rumoer zorgde. “Je moet klanten een-op-een benaderd hebben, niet met een berichtje in je algemene nieuwsbrief. En hoeveel tussenpersonen hebben zelfs dat niet gedaan? De consequenties zijn fors.”

Massa

Bang dat ze de hete adem van claimstichtingen in hun nek krijgen, zoals sommigen vrezen, hoeven ze echter niet te zijn, stelt Flipse hen enigszins gerust. “Wij gaan er in ieder geval niets mee doen. ORV past niet binnen de kaders van de Vereniging Woekerpolis en wij procederen niet tegen het intermediair. Dat wil niet zeggen dat andere partijen geen interesse hebben, maar ik betwijfel of het zover komt. Het is sowieso lastig om een collectieve claim op tussenpersonen los te laten. Je hebt namelijk echt massa nodig. Er zijn natuurlijk enkele grote tussenpersonen, maar bij de meeste adviseurs gaat het niet om grote aantallen ORV’s. Zelfs honderd klanten is voor een collectieve claim klein.”

Weinig vlees op de botten

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat bij veel tussenpersonen niet veel te halen valt, aldus de claimexpert. “Als een adviseur bij € 50.000 omvalt, wat heb je dan aan een massaclaim? Er zullen vast rijkere zijn, maar er zijn ook veel tussenpersonen met veel minder vlees op de botten. Dan moet je straks een groot deel van je achterban teleurstellen. Wat zeg je tegen hen? We hebben de zaak wel gewonnen, maar er valt niets te halen.”

Klein collectief

Dat neemt niet weg dat tussenpersonen claims tegemoet kunnen zien, verwacht Flipse. “Er zijn vast klanten die ook naar het Kifid stappen, of naar de rechter. Als dat eenmaal als een lopend vuurtje rondgaat, kun je je borst natmaken. Helemaal als een handjevol klanten van dezelfde adviseur een klein collectief vormt. Ze plaatsen een oproep in het plaatselijke sufferdje en nemen een claimexpert in de hand. Geen massaclaim, maar deze uitspraak kan echt killing zijn voor het intermediair.”

Reageer op dit artikel