nieuws

CBS: Huizenprijzen breken records

Financiële planning 604

CBS: Huizenprijzen breken records

De huizenprijzen in Nederland zitten nog steeds behoorlijk in de lift. Gemiddeld werden huizen het afgelopen jaar 8,9 procent duurder, blijkt uit gegevens van CBS en het Kadaster. Het aantal verkochte huizen neemt steeds verder af.

In mei waren de gemiddelde huizenprijzen voor het eerst hoger dan tijdens de vorige piek in augustus 2008. Ook in juni bleven de prijzen oplopen waarmee ze op het hoogste niveau zijn aangekomen sinds het begin van de metingen in 1995. Vergeleken met het dieptepunt van de markt in juni 2013 zijn huizen 29 procent meer waard geworden.

Droogkoken

De prijzen worden opgedreven door schaarste. Op de provincie Groningen na worden overal in het land minder huizen verkocht. In het eerste halfjaar van 2018 werden 105.035 huizen verkocht. Dat is 8 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het schaarse aanbod laat zich vooral voelen in de vier grote steden. Het aantal verkochte huizen daalde daar met percentages tussen de 13 en 16 procent. De prijsstijgingen in de steden zijn navenant: in Utrecht 12 procent en Rotterdam boven de 14 procent.

Druk

De meeste druk zit op de appartementen. Al sinds 2014 is de waardestijging gemeten naar woningtype daar het grootst. Het aantal verkopen daalt ook procentueel gezien het hardst bij appartementen.

Reageer op dit artikel