nieuws

Vereniging Eigen Huis: ‘NHG is onnodig duur’

Financiële planning 1125

Vereniging Eigen Huis: ‘NHG is onnodig duur’

De premie voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moet volgend jaar echt omlaag, vindt Vereniging Eigen Huis (VEH). Volgens de belangenorganisatie beschikt het waarborgfonds over meer dan voldoende vermogen om de premie naar beneden bij te stellen.

VEH  dook in het recent gepresenteerde jaarverslag van het Waarborgfonds Eigen Woning, de organisatie achter de NHG, en constateert dat het fonds op alle vlakken de wind in de rug heeft. Het premie-inkomen neemt sneller toe dan werd verwacht, het verzekeringsrisico neemt verder af en het aantal verliesdeclaraties daalt sterk. Het weerstandsvermogen van het fonds is in 2017 met  € 134 miljoen toegenomen tot ruim € 1,1 miljard. “Historisch hoog”, zo stelt VEH.

Vermogen in 10 jaar verdrievoudigd

Door de groei van het aantal hypotheken met NHG en de forse premie-inkomsten is het vermogen van het waarborgfonds sinds 2008 bijna verdrievoudigd. “Deze enorme vermogensgroei hield ook in 2017 aan en laat weer zien dat er voldoende ruimte is om de premie te verlagen”, zegt Rob Mulder (foto), directeur Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis.

Afname verliesdeclaraties

De toename van het vermogen gaat gepaard met een verdere afname van het aantal verliesdeclaraties. Vorig jaar keerde NHG ruim € 48 miljoen uit aan 1.940 verliesdeclaraties van huiseigenaren. In 2016 werd nog € 105 miljoen uitgekeerd aan 3.182 huiseigenaren die door omstandigheden gedwongen hun huis met verlies moesten verkopen.

Meefinancieren niet mogelijk

Voor de NHG-zekerheid betalen huizenkopers een premie van 1% over de afgesloten hypotheek, waar dat in 2008 nog 0,45% was. De koper moet de premie uit eigen middelen betalen, meefinancieren is niet mogelijk. Mulder: “Op dit moment is de NHG voor veel starters te duur. We horen regelmatig dat zij afzien van deze hypotheekzekerheid vanwege de hoge premie.” Vereniging Eigen Huis wil daarom dat de premie voor huizenkopers wordt verlaagd.

Reageer op dit artikel