nieuws

VBO Makelaar: ‘Stel bouwkundige keuring verplicht voor hypotheek’

Financiële planning 1807

VBO Makelaar: ‘Stel bouwkundige keuring verplicht voor hypotheek’

VBO Makelaar dringt er bij banken op aan om de bouwkundige keuring verplicht te stellen bij een hypotheek. Volgens de brancheorganisatie voor makelaars, verhuurders en taxateurs, moet een verplichte keuring kopers beter beschermen in een oververhitte markt. Ook pleit VBO voor kwaliteitseisen voor bouwkundig inspecteurs.

Sinds begin dit jaar is het voorbehoud bouwkundige keuring standaard opgenomen in de koopovereenkomst. Maar volgens VBO Makelaar strepen veel kopers nog steeds deze bepaling weg om meer kans te maken op de woning van hun keuze. De brancheorganisatie pleit er daarom voor dat banken een bouwkundige keuring gaan eisen voor financiering van de woning, waardoor het afzien ervan geen voordeel meer biedt in het onderhandelingsproces.

Aansprakelijkheid voor gebreken

Een verplichte bouwkundige keuring biedt volgens VBO niet alleen de koper maar ook de verkoper en de financier voordelen. De koper wordt beschermd tegen een potentiële miskoop en krijgt gelijke kansen in de wedloop bij een woningaankoop. De verkoper voldoet ruimschoots aan de meldplicht door de kwaliteit van de woning transparant te maken waardoor aansprakelijkheid voor mogelijke gebreken wordt voorkomen. De bank dekt op zijn beurt het financieringsrisico verder af en krijgt meer inzicht in de bouwkundige staat van het onderpand.

Gebruik van asbest

“We hebben inmiddels 2,1 miljoen woningen ouder dan 30 jaar en woningen in meerdere geografisch zwakke gebieden die kwetsbaar zijn voor gebreken”, aldus Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar (foto). “En ook bijvoorbeeld het gebruik van materialen als asbest is waardebepalend. Een bouwkundige keuring moet daarom de norm worden bij het koopproces. Dit is alleen mogelijk als financiers de eis voor een bouwkundige keuring opnemen in het hypotheekproces. Hiervoor wil VBO Makelaar het gesprek aangaan met de overheid, financiers, makelaars en taxateurs.”

Register bouwkundig inspecteurs

Een kwalitatief hoogstaande keuring moet wat VBO Makelaar betreft het uitgangspunt zijn.
VBO Makelaar pleit voor gecertificeerde bouwkundig inspecteurs die worden geregistreerd in het onlangs opgerichte register NRBI en validatie van de bouwkundige rapporten. Zelfregulering, een beroeps- en gedragscode en tuchtrecht kunnen het vak van de bouwkundige inspecteurs verder uniformeren en professionaliseren.

Reageer op dit artikel