nieuws

Iets minder hypotheken via HDN in eerste halfjaar

Financiële planning 614

Iets minder hypotheken via HDN in eerste halfjaar

In de eerste helft van dit jaar worden naar verwachting zo’n 166.000 hypotheken gesloten via hypotheeknetwerk HDN. Dat is een kleine daling ten opzichte van de eerste zes maanden van 2017, toen er 167.000 passeerden. Het tweede kwartaal heeft een stijging laten zien, mogelijk als gevolg van de opnieuw gedaalde rente.

Volgens HDN komt de teller in het tweede kwartaal van dit jaar uit op ruim 86.000 hypotheken. Dat is 2,4% meer dan vorig jaar: toen leverde het tweede kwartaal 84.000 nieuwe gepasseerde hypotheken op. De prognose is gebaseerd op het aantal hypotheekaanvragen en hun vermoedelijke passeerdatum in juni. “HDN biedt inzichten in de markt die vooruitlopen op het moment van het passeren van de akte. Bij HDN is bovendien van elke aanvraag een te verwachten passeerdatum bekend. Hierdoor is er een betrouwbare schatting te maken voor juni en zien we een vergelijkbaar aantal gepasseerde hypotheken vergeleken met de afgelopen 12 maanden met uitzondering van december 2017.”

Rente voor vierde maand gedaald

Het grotere aantal hypotheken in het tweede kwartaal kan verband houden met de lagere hypotheekrente: de tarieven zijn in juni al voor de vierde maand op rij gedaald, meldt De Hypotheekshop. “De laagterecords uit december beginnen zowaar weer in beeld te komen, een situatie waar enkele maanden geleden geen rekening meer mee werd gehouden.” De daling houdt verband met de lagere rente op de kapitaalmarkt.

ING en ABN Amro kiezen voor verhoging

Volgens de keten gaat niet elke aanbieder mee in de renteverlaging. “Zo hebben Syntrus, Aegon en ASR hun tarieven nog niet aangepast, terwijl grootbanken als ING en ABN Amro de rente juist hebben verhoogd. Het naderende einde van het seizoen zou hier een rol kunnen spelen. Ook kampen enkele aanbieders met oplopende verwerkingstijden waardoor verlaging van de rente op dit ogenblik niet wenselijk is.”

Renteopslagen omlaag

Partijen die wel scherpe rentes bieden, zijn NN, SNS Bank, Merius, Hypotrust, bijBouwe en Achmea, aldus De Hypotheekshop. Rabobank heeft de rente-opslagen voor nieuwe hypotheekaanvragen verlaagd. “De hoogte van de risico-opslagen voor aanvragen zonder NHG werd met twee tienden teruggebracht. Daarmee volgt Rabobank de bredere trend van de laatste jaren waarin het verschil tussen hypotheekrentes met en zonder NHG kleiner is geworden. Gemiddeld is het verschil teruggelopen tot minder dan 0,5 procentpunt op 10 jaar vast en minder dan 0,6 procentpunt op 20 jaar vast.”

Reageer op dit artikel