nieuws

Amsterdammer moet inschikken om te kunnen wonen

Financiële planning 584

Amsterdammer moet inschikken om te kunnen wonen

Weinig voor veel lijkt het adagium voor de Amsterdamse woningmarkt. Wie daar een huis wil kopen of huren moet niet alleen veel geld op tafel leggen, het is ook inschikken geblazen. Met gemiddeld  49m2 heeft de Amsterdammer gemiddeld de minste woonruimte van Nederland, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. 

Een kwart van de Nederlandse huishoudens woont in een woning kleiner dan 75m2 Van de Amsterdamse huishoudens heeft twee derde minder dan 75m2 woonruimte ter beschikking. Van de Nederlandse huishoudens woont 17% in een woning met een woonoppervlakte van meer dan 150m2 in Amsterdam is dat 3%.

Veel eenpersoonshuishoudens

Het hoge aandeel huishoudens in Amsterdam dat klein woont, zou verklaard kunnen worden doordat er in Amsterdam relatief veel eenpersoonshuishoudens zijn zoals studenten en jonge mensen die aan hun arbeidscarrière beginnen. Meer dan de helft van de Amsterdamse huishoudens bestaat uit eenpersoonshuishoudens, in Nederland is dit 38%.

Alle huishoudenstypen wonen krap

Het onderscheid naar verschillende huishoudenstypen laat zien dat alle huishoudenstypen in Amsterdam kleiner wonen dan in Nederland als geheel. Zo wonen acht op de tien Amsterdamse eenpersoonshuishoudens op minder dan 75 m2. In Nederland woont minder dan helft van de eenpersoonshuishoudens kleiner dan 75m2 . Ook paren (met en zonder kinderen) wonen in Amsterdam vaker in de kleinere woningen dan in de rest van Nederland.

Rotterdam  nauwelijks beter

Overigens hebben inwoners van Rotterdam, steeds vaker een uitwijkhaven als een woning in de hoofdstad niet haalbaar blijkt, het nauwelijks ruimer. In de Maasstad is het gemiddelde woonoppervlak 54m2 per persoon.

Ruim wonen in Renkum

In het oosten van het land hebben huishoudens aanzienlijk meer ruimte tot hun beschikking. In de Gelderse gemeente Renkum is het gemiddelde woonoppervlak per persoon met bijna 150 vierkante meter het grootst.

Reageer op dit artikel