nieuws

‘Adviseur heeft te weinig oog voor beleggingswensen klant’

Financiële planning 588

‘Adviseur heeft te weinig oog voor beleggingswensen klant’

Meer financieel adviseurs zullen zich gaan toeleggen op vermogensplanning. Dat verwacht Ruan de Haas, interim-voorzitter van de Federatie van Vermogens Planners (FVP), op basis van ontwikkelingen in Angelsaksische landen. Volgens de federatie schenken adviseurs nu te weinig aandacht aan de te behalen doelen en wensen van de klant. Het beleggingsaspect blijft onderbelicht, stelt hij.

De Haas zegt in een persbericht te verwachten dat zijn vereniging de komende periode fors gaat groeien. “Kijken wij naar de Angelsaksische landen, dan verwachten wij dat ook in Nederland een deel van de financieel adviseurs zich gaat specialiseren op het gebied van vermogensplanning.”

Specialisatie

Hij wijst bovendien op de noodzaak van die specialisatie. “Van consumenten wordt op steeds meer gebieden verwacht dat zij hun eigen verantwoordelijkheid nemen om ook op langere termijn aan hun financiële wensen en verplichtingen te kunnen voldoen.” Beleggen en beleggingsadvies, en niet alleen voor vermogende klanten, wordt volgens De Haas een steeds belangrijkere factor.

Onderbelicht

Kritisch is de FVP-voorzitter op de manier waarop financieel adviseurs nu hun klanten adviseren op het gebied van vermogensplanning. “Wij merken dat veel adviseurs in Nederland te weinig aandacht schenken aan de te behalen doelen en wensen van de klant. Vaak blijft het beleggingsaspect binnen een integraal advies en de menselijke factor onderbelicht. Wij hopen dat adviseurs in Nederland meer tijd kunnen vinden voor meer integrale en menselijke advisering. Vermogensbegeleiding neemt in waarde toe indien dit verder gaat dan alleen het zoeken naar een fiscaal optimum en het beperken tot verzekeringen en inzetten van mixfondsen.”

Reageer op dit artikel