nieuws

IG&H: voor het eerst in vijf jaar daalt aantal verstrekte hypotheken

Financiële planning 1344

IG&H: voor het eerst in vijf jaar daalt aantal verstrekte hypotheken

Het aantal verstrekte hypotheken is in het eerste kwartaal van 2018 met 3% gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017. De hypotheekomzet groeide juist met 3% doordat de gemiddelde hypotheeksom sterk steeg. Dat blijkt uit De Hypotheekupdate van IG&H Consultants.

De gemiddelde hypotheeksom kwam in het eerste kwartaal voor het eerst uit boven de drie ton. Volgens de IG&H-cijfers is dat een stijging van 2% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017 en een toename van 7% over een heel jaar. De totale hypotheekomzet bedroeg in de eerste drie maanden van 2018 ruim € 24 miljard.

Marktaandeel ING en Rabo daalt

Het aandeel van de drie grootbanken (ABN Amro, ING en Rabobank) daarin daalde van 54% naar 52,7%. Dat komt vooral door een teruglopend marktaandeel bij ING en Rabo. Vooral NIBC en de Volksbank profiteren daarvan, aldus IG&H. ABN Amro is de enige grootbank die in het eerste kwartaal groeit.

11% minder starters

In het eerste kwartaal werden 80.000 hypotheken afgesloten. Dat is 19% minder dan in de laatste drie maanden van 2017, en ook 3% minder dan in het eerste kwartaal van 2017. De terugloop is het sterkst onder starters (-11%). Onder doorstromers liep het aantal verstrekte hypotheken 2% terug in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal oversluiters nam juist toe, met 4%.

“De positie van starters lijkt steeds verder te verslechteren. Waar in 2014 het aantal starters nog groter was dan de aantal doorstromers, zien we nu dat doorstromers ruim de helft van de markt vertegenwoordigen en starters nog iets minder dan een kwart”, zegt Joppe Smit, senior manager banking bij IG&H.

237 dagen op zoek

Hypotheekadviesketen Viisi deed aanvullend onderzoek bij de hypotheekcijfers. Daaruit blijkt dat 47% van de starters financiële hulp nodig heeft van hun ouders om een huis te kopen. Ze zijn daarbij gemiddeld 237 dagen op zoek en bieden gemiddeld 2,7 keer te laag op een huis voordat ze succesvol zijn in hun aankoop.

Reageer op dit artikel