nieuws

Regelgeving over PRIPPs zorgt voor verwarring bij brokers

Financiële planning 923

Regelgeving over PRIPPs zorgt voor verwarring bij brokers

De Europese PRIPP-verordening, voor verzekeringsproducten met een beleggingscomponent, brengt brokers en hun klanten in verwarring. De regeling is volgens beleggingsauteur Fred Hendriks niet eenduidig. De AFM zou hier volgens hem helderheid in moeten scheppen. 

Sinds 1 januari 2018 geldt de Europese Pripp verordening (packaged retail and insurance-based investment products) voor een groot aantal beleggingsproducten. Deze Europese verordening houdt in dat de aanbieders van beleggingsproducten zo’n bijsluiter in de vorm van het zogeheten Essentiële-informatiedocument (Eid) moeten opstellen in de landstaal en verstrekken aan potentiële klanten. Een Eid moet beleggers helpen bij het doorgronden en vergelijken van deze producten.

Grote verwarring

De Pripp-verordening veroorzaak grote verwarring bij Nederlandse beleggers, maar ook Nederlandse brokers zijn verrast, zo blijkt uit de reacties die Hendriks’  website beterbeleggendandebank.nl ontvangt. De website richt zich op beleggen in Amerikaanse hoogdividend-aandelen.

Financiële bijsluiter

Volgens Hendriks (foto) leidt de regeling ertoe dat veel Amerikaanse fondsen niet meer gekocht kunnen worden door Nederlandse beleggers wegens het ontbreken van een ‘financiële bijsluiter’ in de Nederlandse taal. Ook interpreteren brokers de regeling verschillend. Hendriks: “Waar de ene broker aankopen van de ene op de andere dag van bijvoorbeeld Amerikaanse Closed End Funds (CEF) volledig blokkeert, blijkt de andere broker het soms nog wel mogelijk te maken dergelijke fondsen aan te schaffen.”

Zekere voor het onzekere

Volgens  de auteur is onduidelijk welk soort fondsen onder de regeling vallen. De AFM stelt dat ontwikkelaars en aanbieders van producten zelf moeten bepalen of ze hun producten wel of niet onder de definitie van een Pripp laten vallen. Hendriks: “Veel brokers nemen kennelijk het zekere voor het onzekere en staken dus de verkoop van Amerikaanse CEF-fondsen en ook van ETF-fondsen. Ik vind dat de AFM de mogelijkheid moet scheppen om dergelijk fondsen op korte termijn weer beschikbaar te maken voor Nederlandse beleggers.’”

Geen informatie

Het resultaat is volgens Hendriks dat Nederlandse beleggers vele honderden beleggingsproducten van grote  aanbieders in de VS, zoals Pimco, Blackrock en Allianz niet meer kunnen kopen omdat zo’n Nederlandse bijsluiter ontbreekt. Onduidelijk is of en wanneer dergelijke fondsen daarmee zullen komen. De fondsen geven daar desgevraagd geen informatie over.

Reageer op dit artikel