nieuws

Prijzencircus woningmarkt: ook huis in randgemeente wordt onbetaalbaar

Financiële planning 1729

Prijzencircus woningmarkt: ook huis in randgemeente wordt onbetaalbaar

Uitwijken naar Rijswijk of Almere als alternatief voor de vaak onbetaalbare en schaarse koopwoningen in Den Haag of Amsterdam heeft steeds minder zin. Volgens databedrijf Calcasa hebben de enorme prijsstijgingen inmiddels ook de randgemeenten van de grote steden in de Randstad in hun greep. Alleen in de provincies Zeeland en Limburg stegen de huizenprijzen duidelijk minder snel.

In de afgelopen vijf jaar is de woningprijs in de 15 grootste steden van Nederland met 40% gestegen. Deze stijging bedroeg in de rest van Nederland slechts 25%. De forse prijsstijgingen in de grote steden hebben inmiddels ook de randgemeenten bereikt, waarbij het ‘olievlekeffect’ het sterkst rondom de 4 grote steden.

Amsterdam: +65% in 5 jaar

Zo zijn in Amsterdam de woningprijzen in vijf jaar tijd met 65% gestegen. De omliggende gemeenten volgen met een gemiddelde prijsstijging van 45%. Dit is een groot verschil met de prijsstijging in de rest van Nederland (exclusief de top 15 steden) van 25%. Het afgelopen jaar stegen in randgemeente Almere de prijzen zelfs sneller dan in de hoofdstad.

Inhaalslag Rotterdam

In Rotterdam bleef het herstel op de woningmarkt tot het tweede kwartaal van 2016 achter, maar inmiddels stijgen de prijzen in de Maasstad het sterkst van de vier grote steden. De laatste twee jaar stegen in Rotterdam de prijzen met 27%, versus een totale stijging van slechts 17% in de drie jaar daarvoor. De omliggende gemeenten presteren inmiddels ook beter dan de rest van Nederland, als blijft het effect nog beperkt.

Den Haag en Utrecht

In Den Haag  stegen de woningprijzen de afgelopen vijf jaar met 43% versus 33% in de omliggende gemeenten. In randgemeente Rijswijk stijgen de prijzen dit jaar zelfs iets sneller dan in de Hofstad. Ook in Utrecht was het effect groot: de woningprijzen in de gemeente Utrecht zijn de afgelopen vijf jaar met 42% gestegen en de omliggende gemeenten volgen met gemiddeld 30%.

Limburg en Zeeland

In de provincies Limburg en Zeeland stegen de woningprijzen duidelijk minder snel dan in de rest van Nederland. Wel stijgen binnen deze provincies de stedelijke gemeenten Maastricht, Venlo, Roermond en Weert en Vlissingen, Middelburg en Goes relatief sneller in prijs zijn gestegen dan de rest van de provincie.

Reageer op dit artikel