nieuws

Nieuw taxatierapport: ‘duurder en stroperiger’

Financiële planning 5184

Nieuw taxatierapport: ‘duurder en stroperiger’

Het laten maken van een taxatierapport bij de aan- of verkoop van een woning kan sinds 1 april honderden euro’s duurder uitpakken en veel meer tijd in beslag nemen. Dit schrijft hypotheekwinkel De Hypotheekshop in haar nieuwsbrief. Een nieuw model taxatierapport zou de boosdoener zijn.

Per 1 april is het nieuwe model Taxatierapport Woonruimte 2018 van kracht geworden op basis van afspraken tussen branche- en beroepsorganisaties van makelaars en taxateurs. Het doel van dit verplichte nieuwe model is het verhogen van de kwaliteit van taxaties en het validatieproces.

Waarde referentieobject

De verbeteringen die zijn doorgevoerd hebben onder andere betrekking op energiebesparende voorzieningen, onderzoek naar de fundering, de financiële positie van een Vereniging van Eigenaren (VvE) en een diepgaandere onderbouwing van de waarde van de woning. Zo moet de waarde van referentieobjecten beter worden onderbouwd en is een uniforme verbouwingsspecificatie als bijlage bij het taxatierapport.

‘Verwerkingstijd verdubbeld’

De Hypotheekshop plaatst echter kanttekeningen bij de nieuwe werkwijze. Vanuit het intermediair is er veel kritiek op het verbeterde rapport. Zo zou de verwerkingstijd van taxatierapporten zijn verdubbeld en stokt de validatie van rapporten door de aangesloten validatie-instituten. “De aanvraagtermijn van taxatierapporten is hierdoor in sommige gevallen opgelopen tot anderhalve week”, stelt de franchiseketen, onderdeel van CMIS Group. “Bovendien zien veel taxateurs zich genoodzaakt om de prijs van een taxatierapport fors te gaan verhogen, tot wel 600 of 700 euro.”

Geen actieve VvE

Daarnaast vraagt De Hypotheekshop zich af of de taxaties van appartementen zonder actieve VvE nog wel kunnen worden gevalideerd, met name als een meerjarenonderhoudsplanning ontbreekt. “Geldverstrekkers financieren in de regel geen woning of appartement zonder een gevalideerd taxatierapport.”

Verplichte bijlagen

Beleidsadviseur Sebastiaan Roggeveen van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) bevestigt dat een woningtaxatie nu duurder kan uitpakken. “Er zit nu aantal verplichte bijlagen bij waaraan de taxateur meer tijd kwijt is, dus een rapport zal ook meer geld kosten.”

Borgen onafhankelijkheid

De discussie over de taxatiebranche is voorlopig nog niet van de lucht. Eind vorige week bepleitten toezichthouders DNB en AFM in hun jaarlijkse wetgevingsbrief een wettelijke erkenningsregeling voor taxateurs met daarbij behorende beroeps- en kwaliteitseisen. De zelfregulering door de branche schiet volgens de toezichthouders tekort, met name als het gaat om het borgen van de onafhankelijkheid van de taxateur ten opzichte van de makelaar.

 

Reageer op dit artikel