nieuws

Investeringsinstelling pensioenfondsen en verzekeraars trekt de stekker er uit

Financiële planning 885

Investeringsinstelling pensioenfondsen en verzekeraars trekt de stekker er uit

De Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) trekt de stekker er uit en zal de activiteiten gefaseerd beëindigen. NLII had zich vier jaar geleden het doel gesteld vooral pensioenfondsen en verzekeraars te kunnen adviseren in interessante beleggingen. NLII meldt echter dat het niet is gelukt om te kunnen adviseren in nieuwe projecten en stopt daarom met de activiteiten.

De Nederlandse Investeringsinstelling N.V. (NLII) werd  in 2014 opgericht om institutionele beleggers in staat te stellen direct in de Nederlandse economie te investeren. De instelling bracht financieringsvraagstukken in Nederland in kaart en zocht naar mogelijkheden deze financierbaar te maken voor institutionele beleggers.

Aan de basis

NLII is een private instelling en werd opgericht door institutionele beleggers. Een aantal grote Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars, ABP, Achmea, Aegon, asr, MN, NN Group, PFZW, PGGM, PME, PMT en Vivat, heeft aan de basis gestaan van NLII en, samen met de overheid de benodigde middelen voor de oprichting van NLII verschaft.

Politieke druk

Dat de NLII nu de stekker eruit trekt illustreert volgens het FD ‘de worsteling’ van pensioenfondsen en verzekeraars met de politieke druk om meer in Nederland te beleggen. “Die druk neemt doorgaans toe in crisistijd, maar ook vorig jaar nog deed toenmalig minister Kamp een beroep op met name pensioenfondsen om meer te doen. Pensioenfondsen beleggen nu al circa 12% van hun vermogen van €1300 mrd in Nederland, terwijl de Nederlandse economie ongeveer 1% van de wereldeconomie is. Verzekeraars beleggen zelfs 40% in Nederland”, aldus het FD.

Beleggingen pensioenfondsen en verzekeraars

In 2017 liet toenmalig minister Kamp weten dat hij van mening was dat pensioenfondsen moeten streven naar maximaal rendement en dat zij eens moeten kijken hoe verzekeraars dat doen. Van het geld dat Nederlandse pensioenfondsen in beursgenoteerde bedrijven staken ging destijds slechts 2% naar Nederlandse ondernemingen. De beleggingen van verzekeraars gingen in dat jaar voor 30% naar Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Drie jaar lang gezocht

In een toelichting aan het FD meldt de directeur van de investeringsinstelling, Loek Sibbing, het volgende: “‘Ik zou niet weten waarin zij nu op grote schaal extra in moeten beleggen, buiten wat zij allemaal al doen”. Hij meldt ook dat er drie jaar lang naar nieuwe projecten is gezocht.

NLII heeft volgens eigen zeggen geconstateerd dat veel projecten inmiddels weer goed financierbaar zijn omdat er voldoende aanbod vanuit de markt is. Daarnaast investeren institutionele beleggers vaak rechtstreeks in (infrastructurele) projecten of fondsen. Anderzijds bleken sommige projecten, ook na bundeling, te klein voor institutionele financiering, zo laat de instelling weten via de website.

Drie fondsen

De fondsen die zijn ontsproten vanuit NLII (het Bedrijfsleningen Fonds, het Achtergestelde Leningen Fonds en het Zorgvastgoed Fonds) zijn ondergebracht bij de fondsbeheerders. Deze fondsen groeien nu alleen verder.

Reageer op dit artikel