nieuws

Hoekstra: ‘Nederlandse hypotheekmarkt voldoende concurrerend’

Financiële planning 809

Hoekstra: ‘Nederlandse hypotheekmarkt voldoende concurrerend’

Consumenten kunnen met hulp van adviseurs/bemiddelaars en vergelijkingssites inzicht krijgen in de tarieven en voorwaarden die geldverstrekkers hanteren bij hun hypotheken. Dit stelt minister Hoekstra (Financiën) in antwoord op Kamervragen van de VVD’ers Koerhuis en Van der Linde. 

Hoekstra reageert in zijn Kamerbrief op de ophef die ontstond na onderzoek  in opdracht van Van Bruggen Adviesgroep. Uit het onderzoek kwam naar voren dat consumenten tot wel duizenden euro’s meer aan hypotheekrente betalen als ze hun woningfinanciering rechtstreeks regelen bij de bank in plaats van bij een onafhankelijke adviseur. Dit nadeel steekt schril af tegen de fors lagere advieskosten die banken rekenen voor hypotheekadvies.

Ruim 40 hypotheekaanbieders

Hoekstra zegt geen signalen te hebben dat er onvoldoende concurrentie is op de Nederlandse
hypotheekmarkt. “Bovendien houdt de Autoriteit Consument & Markt ook toezicht of financiële ondernemingen zich aan de mededingingsregels houden. Op dit moment zijn er ruim 40 hypotheekaanbieders op de markt. De hoogte van de rentetarieven voor de verschillende rentevaste perioden zijn bekend en ook de meeste hypotheekvoorwaarden zijn met elkaar te vergelijken. Daarnaast worden de advieskosten transparant gemaakt door middel van het dienstverleningsdocument.”

Verbeteringen dienstverleningsdocument

Wel refereert Hoekstra aan het al eerder aangekondigde onderzoek naar mogelijke verbeteringen aan het dienstverleningsdocument zodat dit beter aansluit op wat klanten nodig hebben om vormen van dienstverlening en verschillende dienstverleners te vergelijken. “Daarbij zal ik ook in gesprek gaan met vergelijkingssites om te bezien of zij hierin een rol zouden kunnen spelen.”

Vrije keuze

De minister wijst er daarnaast op dat een meerderheid van de hypotheken al wordt gesloten via het intermediair. “Het onderzoek laat ook zien dat 62% van de consumenten hun hypotheek afsluit via een zelfstandig adviseur, 30% doet dit via een adviseur verbonden aan een bank, en 8% sluit de hypotheek af zonder adviseur. Hieruit maak ik niet op dat er onvoldoende transparantie is op de hypotheekmarkt. Zoals eerder opgemerkt staat het de consument vrij om zelf een keuze te maken via welk kanaal hypotheekadvies wordt ingewonnen en is de adviseur verplicht om de consument via het dienstverleningsdocument te informeren over het aantal producten die in het advies vergeleken wordt.”

Mogelijkheden verzilvering

Al eerder had minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) al aangegeven dat de Nederlandse hypotheekmarkt in haar optiek voldoende concurrerend is. Dit naar aanleiding van berichtgeving dat ouderen te weinig mogelijkheden zouden hebben om de overwaarde op hun koopwoning te verzilveren.

 

 

Reageer op dit artikel