nieuws

Forse daling betalingsachterstanden bij hypotheek

Financiële planning 824

Nederland telt per 1 april bijna 86 duizend mensen met een langdurige betalingsachterstand op hun hypotheek. Dat is 12% minder dan een jaar geleden, toen er ongeveer 98 duizend mensen waren met een dergelijke betalingsachterstand. Dit blijkt uit de vandaag verschenen Hypotheekbarometer van Stichting BKR. 

Forse daling betalingsachterstanden bij hypotheek

Sinds juli 2015 daalt het aantal mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek. Peter van den Bosch, algemeen directeur van het BKR: “In juli 2015 bereikten de betalingsproblemen op de hypotheek een maximum. Er zaten toen ruim 113 duizend mensen in de problemen. Gelukkig is dat aantal de laatste jaren flink afgenomen.” Het einde van de economische crisis en de afnemende werkloosheid de afgelopen jaren hebben volgens Van den Bosch aan deze positieve ontwikkeling bijgedragen.

Maximale hypotheek

Het BKR verwacht dat de daling van het aantal mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek de komende maanden doorzet. Daarbij spelen volgens het bureau diverse overheidsmaatregelen een rol. Zo blijft de maximale hypotheek op basis van de woningwaarde de komende jaren gelijk: kopers kunnen niet meer lenen dan de woningwaarde.

‘Minder kwetsbaar’

Bovendien bouwt de overheid de hypotheekrenteaftrek versneld af waardoor de prikkel om maximaal te lenen kleiner wordt. Van den Bosch: “Door overfinanciering tegen te gaan en aflossen te stimuleren wordt de hypotheeknemer minder kwetsbaar. Ik verwacht dan ook dat de ingezette daling de komende periode doorzet.”

Reageer op dit artikel