nieuws

Energiecommissaris Ruud Koornstra: ‘Extra hypotheek voor nul-op-de-meter-woning’

Financiële planning 1766

Energiecommissaris Ruud Koornstra: ‘Extra hypotheek voor nul-op-de-meter-woning’

De boodschap van het toekomstige gasloze wonen wordt er stevig ingeprent door het Kabinet, transitiedeskundigen, de milieuorganisaties en de installatiebranche. Tegelijkertijd zijn er ook groeiende zorgen over de betaalbaarheid van alle maatregelen die burgers moeten nemen om hun woning energieneutraal te maken. Volgens Ruud Koornstra, op 12 juni spreker tijdens am:innosurance, kun je als huizenbezitter het geld lenen als extra hypotheek.

Koornstra, de Nationale Energiecommissaris, doet zijn uitspraken tegenover consumentenprogramma Radar in het licht van de tweedelige documentaire Van gas los. In het eerste deel werd gisteravond ook aandacht besteed aan de maatregelen die nodig zouden zijn om een rijtjeshuis uit de jaren 70 met aangebouwde garage energieneutraal te maken. Daarbij kwam een energieadviseur onder meer met een isolatie van de kruipruimte en de gevels en een warmtepomp op de proppen. Totale ingeschatte kosten: € 23.500.

Nul-op-de-meter-woning

Volgens Ruud Koornsta is het niet voldoende om alleen te kijken naar het gasloos maken van woningen. In dat geval zouden de kosten, bij het installeren van een warmtepomp als alternatieve verwarmingsbron, ruim de helft lager uitpakken. Koornstra is echter een voorstander van een zogeheten nul-op-de-meter-woning, zo vertelt hij tegen Radar. “Dat is voor iedereen een uitgangspunt.”

Binnen 6 jaar terugverdienen

Zelf woont Koornstra in een monumentaal pand in Arnhem dat binnen twee maanden volledig energieneutraal moet zijn. Hij investeerde onder meer in zonnepanelen voor de stroom, een Quooker voor het warm water in de keuken en infraroodpanelen voor de warmte. De investeringen hebben de energiecommissaris zo’n € 20.000 gekost, geld dat hij binnen 6 jaar hoopt terug te verdienen.

Extra hypotheek

Op de vraag hoe je aan € 20.000 komt antwoordt Koornstra: “Als je het niet op je bankrekening hebt staan kan je het lenen als een extra hypotheek. Hoe eerder je je energiemeter op nul hebt, hoe eerder je uit de kosten bent. Als je een nieuwbouwwoning hebt kan je dat natuurlijk meteen goed aanpakken.”

am:innosurance vindt op 12 juni plaats op de High Tech Campus in Eindhoven. Inschrijven kan hier

 

Reageer op dit artikel