nieuws

Werkgeversverklaring straks voor NHG verleden tijd

Financiële planning 3403

Werkgeversverklaring straks voor NHG verleden tijd

Handig!, een tool die het toetsinkomen berekent op basis van een digitaal bericht van het UWV, gaat open voor alle geldverstrekkers en wordt klaargemaakt voor alle adviessoftware. Een pilot met Rabobank, Florius, ING en ABN Amro blijkt succesvol. Met Handig! hebben adviseurs in 70% van de gevallen geen werkgeversverklaring meer nodig voor een aanvraag. Het Waarborgfonds Eigen Woningen wil de tool op termijn opnemen in de NHG-eisen.

Aegon is de eerste grote partij die zich binnenkort aansluit bij de hypotheekverstrekkers die al aan de pilot deelnamen. Met andere geldverstrekkers lopen momenteel gesprekken. Dat maakten Chris van Winden en Reinier van der Heiden van initiatiefnemers IG&H en HDN vandaag bekend tijdens het jaarlijkse congres van Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH) in Arnhem. De software komt beschikbaar voor alle geldverstrekkers en wordt klaargemaakt voor alle adviespakketten. Nu nog is Handig! alleen te gebruiken binnen Adviesbox, de partij die ook onderdeel was van de pilot.

NHG-normen

Als het zover is, zal NHG de tool ook gaan opnemen in de normen, meldde Van Winden. “Banken gaan Handig! in hun acceptatiebeleid opnemen en NHG gaat het tot standaard maken. Maar eerst moeten we zorgen dat het een open standaard is”, aldus de IG&H-directeur. De tool is ook te gebruiken voor hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie.

Betrouwbaarder toetsinkomen

Handig! begon anderhalf jaar geleden met Florius en vestigingen van De Hypotheker. Hypotheekadviseurs vragen hun klanten bij het UWV hun verzekeringsbericht op te vragen. De tool scant die pdf, toetst die op echtheid en berekent het toetsinkomen op basis van het sociale verzekeringsloon (SV-loon). Daarbij wordt rekening gehouden met de loongeschiedenis. De uitkomst daarvan is bindend en voor het advies is daardoor geen werkgeversverklaring meer nodig.

Het idee van de software is dat de adviseur veel sneller en eenvoudiger een toetsinkomen vaststelt. Geldverstrekkers krijgen in een keer betrouwbare gegevens. Zij hebben bovendien afgesproken het toetsinkomen dat uit Handig! rolt zonder meer te accepteren.

Starters en expats erbuiten

Tijdens de pilot bleek dat Handig! in 70% van de gevallen toepasbaar was, aldus Van Winden. De groep waarbij het nog niet goed werkt, bestaat volgens adviseurs die in de pilotfase zaten grotendeels uit starters die nog nauwelijks loonhistorie hebben en mensen die kort geleden (veel) meer zijn gaan verdienen. Ook expats passen nog niet in het plaatje. In die gevallen kan de adviseur altijd nog terugvallen op de werkgeversverklaring.

Verzwegen ontslag

Helemaal waterdicht is het systeem niet. Als iemand heeft gehoord binnenkort ontslag te krijgen, hoeft dat nog niet bekend te zijn bij het UWV. Als een hypotheekaanvrager dat verzwijgt, blijft dat een risico, erkennen de initiatiefnemers. Maar volgens hen is dat risico vele malen kleiner dan dat van frauduleuze werkgeversverklaringen waar banken nu mee te maken krijgen.

Reageer op dit artikel