nieuws

Rabobank opent met label Vista aanval op regiepartijen

Financiële planning 5593

Rabobank opent met label Vista aanval op regiepartijen

Rabobank lanceert vandaag een nieuw label: Vista Hypotheken. Zo wil de bank de concurrentie aangaan met regiepartijen als Munt. De hypotheken zijn alleen verkrijgbaar via het intermediair (in eerste instantie de grote ketens en Flexfront) en niet via de lokale Rabobankkantoren. De hypotheken van Vista staan niet op de balans van Rabobank.

Michiel Kwaaitaal, directeur Wonen Rabobank, en Hikmet Sevdican, directeur Vista, zijn in het hoofdkantoor van Rabobank aan de Utrechtse Croeselaan aangeschoven om over het nieuwe label te vertellen dat speciaal voor het intermediair is neergezet. Als bekend is de Rabobank al langer bezig de samenwerking met het intermediair te verbeteren. Rabo-hypotheken worden weer volop door het intermediair verkocht.

Waarom dan dit nieuwe label? Wat voegt dat dan toe?
Sevdican: “Vista is een fris jong merk waarmee we starters en jonge doorstromers targetten. Vista richt zich met name op de langere looptijden en dat doen we met behulp van extern geld. Dat heeft alles te maken met Basel IV. Het is voor banken duur om lang geld om de balans te houden. De hypotheken van Vista komen niet op onze balans, daardoor kunnen we ook in het langlopende segment concurrerender zijn. Onze beleggers hebben niet te maken met de kapitaalseisen van Basel. Zo kunnen we lange rentevastperioden aantrekkelijker financieren.”

Een paar jaar geleden koos Rabo voor het doorverkopen van hypotheken, wat is precies het verschil met deze variant?
Sevdican: “De hypotheekvorderingen worden in dat geval doorverkocht aan beleggers, maar wel eerst op de eigen balans genomen. Dat zie je bij Rabo en Obvion. Het risico blijft dan in eerste instantie in eigen huis. Wat we bij Vista doen is de belegger meteen betrekken bij de financiering. De belegger trekt meteen de nieuwe productie naar zich toe en de hypotheken komen niet op onze balans.”
Kwaaitaal: “We kunnen dus concurrerender zijn. Je ziet dat het aantal klanten via het onafhankelijk intermediair is gestegen, dat ligt nu rond de 65 procent. Binnen die markt hebben wij een te laag aandeel vinden we. Als het gaat om lange rentevastperioden voor de eenvoudigere situaties, dan zijn we met Rabo en Obvion niet concurrerend genoeg. Met Vista kunnen we dat wel zijn.”

Jullie willen dus concurreren met partijen als Munt?
Sevdican: “Inderdaad, we vallen met Vista in het mandje van de regiepartijen. De financiering is op eenzelfde type beleggers afgestemd. Dat zijn in ons geval Nederlandse en internationale pensioenfondsen en verzekeraars. Ik kan nog geen namen noemen. Wel kan ik zeggen dat Robeco een hypotheekfonds opzet waarin beleggers kunnen participeren en die funding komt toe aan de klanten van Vista.”

Je moet als grote speler alle klanten kunnen bedienen

Loop je een risico dat het makkelijke geld in Vista gaat zitten en dat Rabobank met de complexere klanten achterblijft?
Kwaaitaal: “Je moet als grote speler gewoon alle klanten kunnen bedienen. Wij lopen niet weg voor de moeilijkere gevallen. Maar alle drie de portefeuilles moeten gezond zijn, en met Rabobank en Obvion moeten we voldoen aan de eisen van Basel.”
Sevdican: “Het beheer van een complexe klant is wat kostbaarder. Maar dat neemt niet weg dat een complexe klant ook z’n waarde heeft.”

Heeft het intermediair nog plaats op het schap voor een nieuw label?
Kwaaitaal: “We hebben de grote ketens gesproken en zij begrijpen deze stap. We gaan Vista eerst aanbieden via Van Bruggen Adviesgroep, Hypotheekvisie, Hypotheekshop en Huis&Hypotheek en de Hypotheker. Ook kunnen bij Flexfront aangesloten onafhankelijke adviseurs Vista aanbieden, dat zijn er zo’n 1200. Verkoop via losse kantoren kan nu niet. Dan zouden we ook een veel groter apparaat nodig hebben, en bij Vista werkt een team van negen mensen.”

Rabokantoren kunnen het niet aanbieden?
Kwaaitaal: “Op dit moment niet. We hebben bewust gekozen om Vista-hypotheken via de onafhankelijke adviseurs te verkopen.”

Wat vinden de lokale kantoren daarvan?
Kwaaitaal: “Die hebben een aanbod waar ze prima mee uit de voeten kunnen. Van elke twee hypotheken die via een bank wordt afgesloten is er één van de Rabobank.”

Hoe lang ben je bezig geweest om het label te lanceren?
Sevdican: “Ruim een jaar.”

Ben je dan niet al te laat? Je komt nu net na de hype.
Sevdican: “Als je de hype definieert als de interesse van Nederlandse pensioenfondsen in hypotheken, dan is die nog steeds gaande. Dit is nog steeds een geschikt moment.”
Kwaaitaal: “Bovendien stijgt het aantal huishoudens nog steeds. Je hebt daarnaast woningen van ouderen die nu hypotheekvrij zijn maar die straks op de markt gaan komen. De effecten van de hypotheekrenteaftrek zullen we pas op langere termijn gaan merken. De komende tijd is de verwachting dat de hypotheekmarkt nog wel groeit en dat de huizenprijzen wel stijgen. Met dat in het vooruitzicht is het nog steeds een goede markt.”

Start-up-achtig

Vista wordt echt separaat in de markt gezet, vertellen de twee, en de Vista-medewerkers hebben eigen kantoorruimte in de binnenstad van Utrecht. Ze zijn wel allemaal afkomstig van de Rabobank. Kwaaitaal: “Jullie hebben het kantoor toch zelf geverfd?” Sevdican: “Ja, we zijn met z’n allen aan de slag gegaan om de start te markeren.” Hij laat een foto zien van een gele wand in de huiskleur van Vista. Het idee is, zegt hij, om een start-up-achtige sfeer te creëren.

Risico-opslag automatisch verlaagd

Vista heeft drie vormen: lineair, annuïtair en aflossingsvrij. De klant betaalt bij de aankoop van een nieuwbouwwoning geen rente over het bedrag wat nog in depot staat; klanten kunnen altijd zonder extra kosten uit eigen middelen volledig aflossen; de risico-opslag wordt automatisch verlaagd als een klant door aflossing in een lagere risicoklasse valt en Vista financiert tot en met 106 procent van de LTV als er sprake is van duurzaamheidsmaatregelen. Het kan zijn dat vanwege de funding op bepaalde categorieën tijdelijk een minder scherp aanbod geldt. Er worden geen mededelingen gedaan over het bedrag dat in eerste aanleg beschikbaar is voor funding.

Reageer op dit artikel