nieuws

Prijzencircus woningmarkt: Rotterdam steekt nu Amsterdam naar de kroon

Financiële planning 3486

Prijzencircus woningmarkt: Rotterdam steekt nu Amsterdam naar de kroon

De woningprijs lijkt steeds sneller te stijgen, maar het aantal verkopen neemt navenant af. Dit blijkt uit de jongste woningmarktcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Met name in de vier grote steden kookt de markt droog waarbij Rotterdam, gelet op de sterkste prijsstijging in de Maasstad, nu het meest in trek lijkt. 

Voor alle woningtypen gold in het eerste kwartaal van 2018 dat de prijzen gemiddeld hoger lagen dan een jaar eerder, maar er minder huizen werden verkocht. Bestaande koopwoningen waren in het eerste kwartaal van dit jaar 9% duurder dan een jaar eerder. Het aantal verkochte woningen kwam uit op ruim 52 duizend, een daling van 6,8% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017.

Krapte het grootst bij appartementen

De toenemende krapte op de woningmarkt laat zich het sterkst zien bij appartementen.  De prijzen waren gemiddeld 12,5% hoger dan in het eerste kwartaal van 2017, maar de verkopen ruim 10% lager. Ook voor de overige woningtypen geldt dat de prijzen hoger lagen dan een jaar eerder, maar de verkopen lager.

Rotterdam: prijsstijging 15%

Opnieuw noteerden de vier grootste gemeenten in Nederland bovengemiddelde prijsstijgingen van bestaande koopwoningen. De prijsstijging in het eerste kwartaal van 2018 ten opzichte van een jaar eerder was in Rotterdam met bijna 15% het grootst. Amsterdam en Den Haag zitten op (ongeveer) 12%, Utrecht op bijna 11%.

Voor het eerst sinds 2013

Het is voor het eerst na het tweede kwartaal van 2013 dat het aantal verkochte woningen in alle vier de grote steden kromp ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2013 waren overigens de ook prijzen van koopwoningen in de vier grootste steden overigens lager dan een jaar eerder.

Reageer op dit artikel