nieuws

Ollongren ziet niets in Airbnb ‘hypotheek’

Financiële planning 1425

Ollongren ziet niets in Airbnb ‘hypotheek’

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) ziet niets in een zogeheten ‘Airbnb-hypotheek’ waarbij de huizenkoper van een derde partij een aanvullende lening krijgt als hij of zijn een kamer beschikbaar stelt voor toeristen. Maar omdat een dergelijke constructie op dit moment niet wordt aangeboden, ziet de minister geen aanleiding voor een verbod.

Ollongren antwoordde op Kamervragen van Sandra Beckerman (SP) over de mogelijkheid om een zogeheten Airbnb-hypotheek aan te bieden. Zo biedt het Amerikaanse bedrijf Loftium cofinanciering  aan woningkopers  op voorwaarde dat er een kamer beschikbaar wordt gesteld voor Airbnb-verhuur. Op de website van het bedrijf is te lezen dat de eigenaar van de woning een aanbetaling van Loftium ontvangt die zonder rente wordt terugbetaald uit de inkomsten die worden gegenereerd door de verhuur via Airbnb.

Bestendig inkomen

Volgens Ollongren worden dergelijke hypotheken niet in Nederland aangeboden. Bovendien gaat het volgens haar strikt genomen niet over hypotheken. “Er is bij dit product sprake van cofinanciering. Bij de hypotheekverstrekking in Nederland wordt de hypotheek gebaseerd op bestendig inkomen. (…) Uit onderzoek van MoneyView blijkt dat bij ongeveer 80% van de hypotheekproducten verhuur aan toeristen expliciet verboden is.” Hierbij verwijst de minister naar een eerdere publicatie op amweb.

Voorwaarden gemeenten

Zij vervolgt “Als verhuur door de kredietverstrekker al wordt toegestaan, dan zijn de inkomsten uit Airbnb verhuur niet te verenigen met het principe van bestendig inkomen omdat de inkomsten uit toeristische platforms voorafgaand aan de aankoop van de woning nog niet bekend zijn. Daarnaast geldt dat gemeenten voorwaarden kunnen stellen aan toeristische verhuur die bijvoorbeeld het maximaal aantal verhuurdagen kunnen beperken en daarmee de inkomsten uit deze verhuur kunnen inperken.

Geen voorstander

Gelet op het bovenstaande is Ollongren geen voorstander van dergelijke constructies. “Aangezien mij niet bekend is dat dergelijke producten op dit moment in Nederland aangeboden worden, zie ik echter geen aanleiding voor een verbod.”

 

Reageer op dit artikel