nieuws

‘In gros van de hypotheekadviezen ontbreekt cijfermatige onderbouwing’

Financiële planning 3898

In bijna alle adviesdossiers ontbreekt wat de kosten voor de klant eigenlijk zijn van opties als het kunnen meeverhuizen van de hypotheek of het laten meedalen van de rente met de risicoklasse. Dat stelde Wesley van ’t Hof, algemeen directeur van Hoffelijk Financieel, woensdag tijdens het SEH Congres in Arnhem. “Er moet altijd een cijfermatige onderbouwing zijn.”

‘In gros van de hypotheekadviezen ontbreekt cijfermatige onderbouwing’

Aan de hand van voorbeelden uit adviesdossiers liet Hoffelijk, behalve opleider ook uitvoerder van kwaliteitscontroles, in de grote zaal van Congrescentrum Papendal zien waar het in hypotheekadviezen vaak aan ontbreekt. Volgens Van ‘t Hof is het meer uitzondering dan regel dat hypotheekadviseurs in hun rapport een onderbouwing opnemen van de kosten die bepaalde opties met zich meebrengen.

Wel verhuisregeling, geen AOV

Zo toonde hij een advies waarin de klant had aangegeven het fijn te vinden als er een goede verhuisregeling in zijn hypotheek zit. Op grond daarvan rolt bank X uit het advies, en niet bank Y. Maar, rekende Hoffelijk na, bank Y zonder verhuisregeling was over de hele looptijd ruim € 17 per maand goedkoper voor de klant. “En dan staat er ook in het rapport dat de klant afwijkt van het advies om geen AOV te nemen, want dat vindt hij te duur. Die premie was € 18 per maand. Hoe weet je nou of hij die verhuisregeling het geld wel waard vindt?”

Airbags en internet

Een ander vergelijking maakte hij voor meedalende rentes met de risicoklasse, ook een voorbeeld uit een bestaand adviesdossier. “De ene geldverstrekker heeft een rente van 2,9% en 3 risicoklassen, de andere rekent 3,0% en heeft 10 klassen. Maar wat scheelt het nou?”, vroeg Van ’t Hof de congresgangers. “Ik heb het nagerekend, met die 10 klassen ben je zo’n € 4.000 goedkoper uit. Je hebt iets hogere aanvangslasten, maar op de lange termijn scheelt het. Dit wordt door veel adviseurs niet gezien als adviesthema.”

“Zeg je hiermee dat er altijd een cijfermatige onderbouwing moet zijn”, vroeg een adviseur uit de zaal. “Inderdaad, die moet je gewoon hebben. Maar we zien ze bijna nooit, een vergelijking van de kosten voor de klant”, aldus Van ’t Hof. “Terwijl als die klant een auto koopt ook wil weten wat hij voor extra opties betaalt. Neem ik airbags of niet, wel of geen internet? Die keuze maakt hij aan de hand van de kosten.”

Woonlasten

Iets anders waar de Hoffelijk-directeur op hamerde was verder te rekenen dan alleen met de hypotheeklasten. Iets dat volgens hem eveneens nauwelijks wordt gedaan. “Er wordt gekeken naar hypotheeklasten, maar niet naar woonlasten in de veranderde situatie”, zei hij over een advies aan een consument die met een erfenis van een miljoen in een vrijstaande woning met rieten dak van € 1,2 miljoen wilde gaan wonen. “Wie van u zou deze hypotheek niet verstrekken? De maandlasten van de hypotheek kunnen wel gelijk blijven, maar wat dacht u van de energierekening, de tuinman die ingeschakeld moet worden en de verzekering voor het rieten dak?”

“Stop met naar het doel toe redenen, breng de kosten van opties in beeld en confronteer klanten met de risico’s”, vatte Van ’t Hof zijn adviezen aan de hypotheekadviseurs samen. “Oftewel, maak je er nooit te gemakkelijk van af.”

Duurzaam financieel advies

De masterclass van Van ’t Hof was een van de workshops tijdens het SEH-congres. Dat stond voor een groot deel in het teken van duurzaamheid. “Die duurzaamheid zal veel verder gaan dan de energietransitie”, zei de nieuwe SEH-voorzitter Ron Dukers in zijn openingswoord. “Nu hebben we het over wonen, straks over duurzaamheid van arbeid. Wat voor zin heeft het een hypotheek te verstrekken aan iemand met een baan die over vijf jaar niet meer bestaat”, zette hij de zaal aan het denken. Het laatste woord was woensdag voor meervoudig paralympisch medaillewinnaar Bibian Mentel. Zij sloot het congres af met het verhaal van haar bewogen leven waarin ze niet alleen wereldtitels in het snowboarden won, maar ook meerdere malen werd getroffen door een kwaadaardige tumor.

Reageer op dit artikel