nieuws

Aflossingsvrije hypotheken: weinig actie, weinig zorgen

Financiële planning 4861

Aflossingsvrije hypotheken: weinig actie, weinig zorgen

Een grote groep Nederlanders zit een met een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Hoewel er tot op politiek niveau flinke zorgen over zijn, maakt de consument zich er nauwelijks druk om. Dit blijkt uit onderzoek  door Avrotros Radar. Veronderstelde overwaarde en een verwachte erfenis zijn enkele redenen waarom er geen actie wordt ondernomen. 

Gisteren besteedde het televisieprogramma uitgebreid aandacht aan de gevaren van de aflossingsvrije hypotheek. Een groot issue volgens Radar want er staat momenteel  € 340 mrd aan hypotheken open bij de bank. Het programma deed een onderzoek onder haar testpanel waarbij ruim 11.000 mensen met een (deels) aflossingsvrije hypotheek vulden de vragenlijst van Radar in. Daarvan heeft 60% een geheel aflossingsvrije hypotheek. Bij drie kwart van al deze respondenten beslaat het aflossingsvrije deel meer dan de helft van de hypotheek.

Vragen via livestream

Na afloop van de uitzending konden kijkers via een livestream vragen over het onderwerp stellen aan Hans André de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis. Dat er een behoorlijke stroom vragen binnen kwam, mag een verrassing heten. De meeste deelnemers aan de enquête lijken het adagium ‘terugbetalen, dat zien we dan wel’  te hanteren.

Verkopen bij einde looptijd

Op de vraag wat ze doen om de aflossingsvrije hypotheek terug te betalen antwoordt 29%  simpelweg dat zij niets aflossen. Nog eens 16% zegt hetzelfde, maar dan met de toevoeging dat zij tegen het eind van de looptijd hun huis verkopen. 20% wil tegen die tijd een nieuwe hypotheek afsluiten.

Erfenis moet soelaas bieden

13% lost jaarlijks een deel af, maar houdt aan het eind nog een hypotheekschuld over. 1 op de 10 mensen lost ieder jaar een deel af en verwacht aan het eind van de looptijd geen schuld overhouden. Voor  4% moet een verwachte erfenis soelaas bieden.

Veel overwaarde

Bijna 40% van de respondenten zegt geen financiële ruimte te hebben om meer af te lossen op de hypotheek dan nu gebeurt. Voor ruim 60% zou dat wel mogelijk zijn. De voornaamste redenen om dat niet te doen zijn dat er veel overwaarde op het huis zit (aldus 40% van de respondenten) of omdat zij het geld liever zelf beleggen, sparen of achter de hand hebben (38%).

Fiscale voordelen

29% geeft aan het beschikbare geld liever aan andere zaken uit te geven, en 26% lost niet méér af vanwege de fiscale voordelen; dankzij de hypotheekrenteaftrek mag een deel van de schuld van het belastbare inkomen worden afgetrokken. Dat maakt een hogere schuld (voorlopig nog) aantrekkelijker.

€ 250 administratiekosten per leningdeel

Ook omzetting is weinig geliefd. De meerderheid (73%) zou de aflossingsvrije hypotheek niet willen aanpassen naar een andere hypotheekvorm, waardoor aan het eind van de looptijd geen schuld meer open staat. 44% stapt niet over omdat het omzetten te duur is.Volgens Radar betaal je gemiddeld € 250 administratiekosten per hypotheekdeel als je dit wilt omzetten naar een andere hypotheekvorm. Ook wijst het programma op de boeterente en de verplichte aflossing die zorgt voor hogere maandlasten.

Geen zorgen

Per saldo zegt slechts een kwart van de respondenten zegt zeker te zijn dat zij aan het einde van de looptijd van de hypotheek voldoende geld hebben om deze volledig af te lossen. Die onzekerheid wordt niet zo gevoeld door de consument. Slechts 5% maakt zich zorgen over de aflossingsvrije hypotheek, 22% een beetje en 73% totaal niet.

 

Reageer op dit artikel