nieuws

‘Verzekeraars en nieuwkomers willen nog niet aan maatwerkhypotheek’

Financiële planning 1829

‘Verzekeraars en nieuwkomers willen nog niet aan maatwerkhypotheek’

Vooral banken bieden senioren en starters actief maatwerkhypotheken aan. Dat blijkt uit een inventarisatie van Vereniging Eigen Huis. Tien van de 23 onderzochte geldverstrekkers denken actief mee voor maatwerkoplossingen.

Volgens Vereniging Eigen Huis laten verzekeraars en nieuwe geldverstrekkers op de hypotheekmarkt het vaak bewust afweten om maatwerkhypotheken te bieden. “Bij veel geldverstrekkers ontbreekt het nog steeds aan concrete en voorspelbare invulling van maatwerk. Daardoor is de kans groot dat klanten met een afwijkend profiel bot vangen als zij een hypotheek aanvragen om een huis te kunnen kopen”, zegt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging van de vereniging.

Scherpe rente

Vorig jaar werd het Platform Maatwerk opgericht om oplossingen te vinden voor senioren en starters die moeite hadden een hypotheek te sluiten. Tien van de 23 onderzochte geldverstrekkers denken actief mee met de klant, constateert Eigen Huis. Dat zijn vooral banken.

Vijf geldverstrekkers (Argenta, BijBouwe, Merius, Moneyou en vooralsnog NIBC) bieden volgens het onderzoek helemaal geen hypotheken aan als huizenkopers niet aan de standaard inkomensnormen voldoen. Zo kunnen ze de kosten laag houden en een scherpe rente bieden.

Bij acht andere geldverstrekkers is alleen maatwerk mogelijk als een aanvraag tijdens het acceptatieproces toch niet blijkt te passen binnen de reguliere normen. Dit is het geval bij ASR, Lloyds Bank, Aegon, Centraal Beheer, Venn Hypotheken, Delta Lloyd, Woonfonds en vooralsnog Munt.

Vage informatie

Ook op de partijen die wel actief met starters en senioren meedenken over een hypotheekoplossing is Eigen Huis kritisch. Zij verstrekken vaak weinig concrete informatie over de mogelijkheden, vindt de vereniging. Hypotheekadviseurs zouden daardoor niet in staat zijn vast te stellen of een hypotheekaanvraag kans van slagen heeft.

Eigen Huis noemt ING als positieve uitzondering. Die bank heeft een overbruggingsmogelijkheid voor ouderen die maximaal 4 jaar voor de pensioendatum een inkomensterugval hebben. Bij ING kunnen ze dan eigen vermogen meerekenen, waar andere hypotheekaanbieders alleen het inkomen van de klant meerekenen.

Reageer op dit artikel