nieuws

‘Tussenpersoon kan woekerpolisdossier nog niet sluiten’

Financiële planning 3308

‘Tussenpersoon kan woekerpolisdossier nog niet sluiten’

Het woekerpolisdossier kan ook voor tussenpersonen nog niet gesloten worden. Dat schrijft verzekeringsrechtadvocaat Robin van Beem in een blog op am:web waarin hij de laatste woekerpolisuitspraak van Kifid duidt.

De Commissie van Beroep van Kifid oordeelde dinsdag dat ASR in 1990 nog geen verplichting had om een klant te informeren over eerste kosten, het hefboom- en inteereffect en de gevolgen voor het eindkapitaal. Bij het afsluiten was er nog geen wetgeving die een dergelijke informatieplicht voorschreef. De Kifid-uitspraak was de laatste van vijf richtinggevende uitspraken. Hierna gaat het klachteninstituut over tot afhandeling van ruim 700 aangehouden woekerpolisklachten.

Lessen trekken

In zijn blog op am:web ‘Is het einde van de woekerpolisaffaire in zicht?’ duidt verzekeringsadvocaat Robin van Beem van Polis Advocaten deze uitspraken. Hij legt uit wat we ervan kunnen leren.

De ASR-klant in de laatste uitspraak betrok ook de rol van de tussenpersoon in zijn zaak. Hij betoogde dat eventuele fouten van de tussenpersoon zouden moeten worden toegerekend aan de verzekeraar, omdat de tussenpersoon zijn hulppersoon zou zijn. De Commissie van Beroep verwerpt dat argument. Volgens Van Beem betekent dat dat tussenpersonen het woekerpolisboek nog niet dicht kunnen slaan. “Want zou sprake zijn van gebrekkig advies, dient de verzekeringnemer de tussenpersoon zelf aan te spreken”, schrijft hij in zijn blog. “Een dergelijke vordering zal overigens niet snel kansrijk zijn”, voegt Van Beem daaraan toe.

Reageer op dit artikel