nieuws

Meer steun voor grotere rol verzekeraars bij loondoorbetaling

Financiële planning 1409

Werkgevers in het midden- en kleinbedrijf zijn steeds enthousiaster over de grotere rol die verzuimverzekeraars op zich willen nemen bij de plannen van het Kabinet om de loondoorbetalingsplicht te beperken. Dit zegt  Harold Herbert, directeur van het Verbond van Verzekeraars tegen het Financieele Dagblad. Vakbond FNV is echter geen voorstander van meer invloed van de private verzekeraars en bepleit een collectieve oplossing.

Meer steun voor grotere rol verzekeraars bij loondoorbetaling

In het Regeerakkoord is voor kleine werkgevers (tot 25 medewerkers) besloten dat de loondoorbetalingsperiode wordt verkort van twee naar één jaar. De verantwoordelijkheid voor loondoorbetaling en een aantal re-integratieverplichtingen in dat jaar gaan over naar het UWV. De collectieve kosten van het tweede jaar worden gedekt via een uniforme lastendekkende premie, te betalen door kleine werkgevers.

Weerstand neemt toe

De weerstand tegen het plan neemt echter toe, vooral van de werkgeverszijde. Het plan zou dusdanig bureaucratisch zijn dat de kleine MKB-bedrijven eerder meer dan minder premie zouden gaan betalen. Eerder toonde ook het Verbond van Verzekeraars zich kritisch.

Alternatief Verbond

De verzekeraars kwamen samen met werkgeversorganisatie VNO-NCW met een alternatief waarbij de verzekeraar na drie maanden de uitvoering van de re-integratie van de (kleine) werkgever overneemt. Er is daarvoor wel een wetswijziging nodig die regelt dat de verzekeraar rechtstreeks kan schakelen met de werknemer.

Meer enthousiasme

Na aanvankelijke scepsis bij brancheorganisatie MKB Nederland lijkt er nu meer enthousiasme voor dit alternatief. Tegen het Financieele Dagblad stelt directeur Harold Herbert: “Wij kunnen als verzuimverzekeraars veel waarde toevoegen samen met arbodiensten en re-integratiebedrijven. Vooral de kleinste werkgevers hebben er de tijd, kennis en mankracht niet voor. Die moet je niet in hun eentje laten ploeteren met case-management en medische interventies.”

Collectieve oplossing

Vakbond FNV heeft echter al laten weten er weinig in te zien. De bond vindt het een probleem van de werkgevers waarvoor een collectieve oplossing moet worden gezocht.

 

Reageer op dit artikel