nieuws

Kamervragen over ondergebruik maatwerk bij hypotheken

Financiële planning 1047

Kamerlid Koerhuis  (VVD) heeft aan minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vragen gesteld over het vermeende ondergebruik van maatwerk bij de hypotheekverstrekking. Doordat met name verzekeraars en zogeheten regiepartijen te weinig gebruik zouden maken van deze ruimte zouden starters en senioren amper meer in aanmerking komen voor een hypotheek.   

Kamervragen over ondergebruik maatwerk bij hypotheken

Daniel Koerhuis verwijst naar de berichtgeving eerder deze week waaruit blijkt dat vooral banken senioren en starters actief maatwerkhypotheken aanbieden. Op die manier denken slechts 10  van de 23 onderzochte geldverstrekkers actief mee over  maatwerkoplossingen, zo blijkt uit een inventarisatie van Vereniging Eigen Huis. Het Kamerlid vraagt aan de minister in hoeverre de regels rondom maatwerk bekend zijn bij hypotheekverstrekkers en hypotheekadviseurs.

Nieuwe handvatten

De VVD’er wijst op geluiden in de markt dat hypotheekverstrekkers terughoudend zijn met maatwerk voor huizenkopers uit angst voor het onjuist toepassen van de vastgelegde richtlijnen. Ook vraagt hij zich af of door de AFM gepubliceerde verduidelijking niet ontoereikend is geweest en of de minister de toezichthouder niet wil aansporen om met nieuwe handvatten te komen.

Hogere kosten

Ronald Plasterk, de voorganger van Ollongren op het ministerie beloofde de Kamer in oktober 2017 goed in de gaten te houden of kredietverstrekkers hun acceptatiebeleid voor senioren aanpassen. Hij zag er echter niets in de AFM te laten toetsen of banken terecht afzien van de mogelijkheid om meer maatwerk te bieden. Kredietverstrekkers konden volgens Plasterk niet worden verplicht tot het leveren van maatwerk. Het zou bovendien tot hogere kosten leiden voor klanten.

 

Reageer op dit artikel