nieuws

Help, mijn huis werd een henneppand: ‘Ook screening banken onvoldoende’

Financiële planning 1093

Banken die met tijdelijke verhuur te maken krijgen, verwijzen vaak door naar bedrijven waarmee een contract is afgesloten maar die niet eens de huurders fatsoenlijk screenen.  Dit stelt de Stichting Bestrijding Woonfraude & Hennepteelt (SBWH) in reactie op de rechtszaak waarbij een Rotterdamse beheerder nat ging omdat de koopwoning die deze in beheer had werd omgetoverd in een hennepkwekerij. Volgens SBWH  gaat het inmiddels om een wijd verbreid probleem.

Help, mijn huis werd een henneppand: ‘Ook screening banken onvoldoende’

Vanmorgen berichtte amweb over een vrouw die succesvol de beheerder van haar Rotterdamse woning aanklaagde die zij via hem had verhuurd omdat ze tijdelijk in het buitenland verbleef. Bij terugkomst bleek er in het huis een hennepkwekerij te zijn gevestigd met alle schade aan de woning en de inboedel van dien. De rechter houdt de beheerder voor de schade verantwoordelijk omdat hij de potentiële huurder niet screende en zich zo niet als redelijk handelende professional heeft gedragen.

Werkterrein verlegd

Volgens Alex Vooren van SBWH is er ook wat betreft deze beheerder opzet in het spel en hebben de eigenaars hun werkterrein verlegd, onder meer naar Amsterdam. Ook in de hoofdstad zou de beheerder inmiddels berucht zijn om het aantal hennepplantages in verhuurd vastgoed. “Wij als Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt proberen dergelijke makelaars uit de markt te halen”, aldus Vooren.

Drugslab en prostitutie

Zijn stichting Bestrijding Woonfraude & Hennepteelt werkt samen met Waardering Register Huurders (WRH). In de database zitten meer dan 5.000 malafide huurders.  Deze proberen veelal met valse identiteitsbewijzen woningen en bedrijfspanden aan te huren voor zaken als een drugslab, illegale hennepteelt, prostitutie en illegale onderhuur.

Malafide beheerders

Daarnaast  staat er op de website van Stichting verhuur Veilig een lijst met waarschuwingen voor  malafide beheerders. Vooren: “Wij procederen veel in hennepzaken waarbij de beheerder al dan niet zijn zorgplicht schendt.  En er zijn malafide bedrijven die niets anders doen dan panden ‘regelen’ voor hennepteelt.”

Fatsoenlijk screenen

Banken en legitieme makelaars zouden volgens hem zelf ook wel beter op kunnen letten bij het doorverwijzen van huiseigenaren naar betrouwbare beheerders. “Banken die met tijdelijke verhuur te maken krijgen, verwijzen vaak door naar bedrijven waarmee een contract is afgesloten maar die niet eens de huurders fatsoenlijk screenen.”

Vervalste paspoorten

Een grote makelaarsorganisatie  heeft volgens Vooren een een huurcheck waarbij niet bestaande personen met een positief advies uit komen omdat op deze niet bestaande personen geen schulden geregistreerd staan.  Hierbij zouden de oplichters vooral gebruik maken van vervalste Chinese en Griekse paspoorten.

Reageer op dit artikel