nieuws

Emotioneel brein tekent bij het kruisje voor verlengen ‘hoge hypotheekrente’

Financiële planning 2391

Emotioneel brein tekent bij het kruisje voor verlengen ‘hoge hypotheekrente’

Huizenbezitters klagen wel over de in hun ogen hoge hypotheekrente die ze moeten betalen, maar ze doen er veelal niets aan. Dat stelt Menno Luiten, commercieel directeur van Munt Hypotheken op de weblog van de geldverstekker. Luiten zoek de verklaring in de aloude wetmatigheid dat consumenten snelle bevrediging kiezen boven iets dat op langere termijn beter voor hen is.

Volgens Luiten zien we onszelf het liefst als mensen die rationele beslissingen nemen, maar kiezen we juist niet voor wat rationeel het beste voor ons is, zo vertelt hij in zijn blog. Hij wijst op het nieuws van vorig week dat een groot deel van de huizenbezitters vindt dat ze teveel hypotheekrente betalen.

‘Blijven zitten is supergemakkelijk’

“Je zou dus denken dat deze mensen op zoek gaan naar een manier om hun rente omlaag te krijgen. Oversluiten dus. Opvallend genoeg is maar een zeer klein deel bereid dit te doen.” Volgens Luiten is de boeterente geldverstrekkers een reden hiervoor. “Nog belangrijker is het feit dat het lastig is om over te stappen. Je moet naar een hypotheekadviseur, opnieuw naar de notaris en een taxatierapport laten opstellen. Blijven zitten, is supergemakkelijk. Je hoeft alleen het nieuwe voorstel van je geldverstrekker te tekenen bij het kruisje. Dat is dus ook wat het grootste deel van de huizenbezitters doet.”

Tekenen bij het kruisje

De commercieel directeur van Munt wijst op gedragswetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat mensen liever nu 10 euro ontvangen, dan morgen 11 euro. “De reden is dat we kiezen met ons emotionele brein en niet met het rationele deel van onze hersenen. Ons emotionele brein wil nu bevrediging, want het heeft moeite met het voorstellen van de toekomst. (…) Ons rationele brein sluit over naar de geldverstrekker waar het de beste deal kan behalen. Ons emotionele brein tekent bij het kruisje.

Reageer op dit artikel