nieuws

Dochter Crédit Agricole moet € 34.000 rente terugbetalen voor te duur krediet

Financiële planning 1465

Dochter Crédit Agricole moet € 34.000 rente terugbetalen voor te duur krediet

De Intermediaire Voorschotbank, dochter van het Franse Crédit Agricole, moet een klant bijna €34.000 aan teveel in rekening gebrachte rente op een doorlopend krediet terugbetalen. Dit meldt het Financieele Dagblad op basis van een recente uitspraak van Kifid. De klant is volgens de geschillencommissie onvoldoende geïnformeerd over de werking van het product.

Bij het product mocht de Intermediaire Voorschotbank de rente tussentijds weliswaar verhogen, maar dan wel op basis van het euribortarief. De kredietverstrekker verhoogde de rente echter aanzienlijk meer.

Informatie onduidelijk

De geschillencommissie van het Kifid stelt dat de informatie over het krediet die de voorschotbank verstrekte niet duidelijk was. De prospectus repte van een koppeling aan de marktrente waar  in de kredietovereenkomst melding werd gemaakt van andere factoren die de te betalen rente bepaalden. De commissie noemt deze informatie tegenstrijdig en gaat mee in de claim van de klant die de teveel betaalde rente terugeiste.

Tweede forse tik op de vingers

De uitspraak is een tweede forse tik op de vingers van de Intermediaire Voorschotbank in korte tijd. Eind vorig jaar werd de Crédit Agricole-dochter door Kifid veroordeeld tot het terugbetalen van € 15.000 aan teveel betaalde rente. In deze zaak kon de klant niet overstappen naar een goedkopere aanbieder vanwege een onterechte BKR-registratie.

Renteopslagen bij hypotheken

De meest recente uitspraak is volgens het FD  in lijn met meerdere recente rechtbankvonnissen in vergelijkbare zaken over renteopslagen waarbij de klant niet goed werd voorgelicht. Veelal ging het hierbij om hypothecaire leningen. Zo  werd eind vorig jaar ABN Amro door het gerechtshof Amsterdam veroordeeld tot het terugbetalen van rente. De staatsbank maakte onlangs bekend hiertegen in cassatie te gaan.

 

 

Reageer op dit artikel