nieuws

DFO:’Hypotheekadviseur moet altijd wijzen op nieuwe fiscale regeling eigenwoningschuld’

Financiële planning 2241

Redelijk handelende en redelijk bekwame adviseurs dienen hun klant te informeren over de nieuwe fiscale regelingen rondom de de eigenwoningschuld. Dit stelt adviesorganisatie Bureau DFO. Al eerder waarschuwde beroepsorganisatie NVHP voor de gevolgen van de nieuwe belastingwetgeving. 

DFO:’Hypotheekadviseur moet altijd wijzen op nieuwe fiscale regeling eigenwoningschuld’

 

Staatssecretaris Snel (Financiën) publiceerde 30 januari het besluit over het vaststellen van het aandeel in de eigenwoningschuld tussen partners. Fiscale partners, zowel gehuwd als ongehuwd, kunnen vanaf die datum voor een volledig fiscale boedelmenging van het eigen woningverleden kiezen.

Alleen op verzoek

De zogeheten volledige fiscale boedelmenging heeft betrekking op de eigen woningreserve, het recht op het recht op overgangsrecht, aflossingsstand en het renteaftrekverleden. De menging vindt alleen plaats op verzoek. In de praktijk zal de hypotheekadviseur volgens DFO de aangewezen partij zijn om de klant hierop te attenderen. “Deze keuze is ingrijpend en kan niet meer terug worden gedraaid.”

Ernstig fiscaal nadeel

Keuze voor menging kan voor partners relevante voordelen met zich meebrengen. Maar het kan één van de partners ook een ernstig fiscaal nadeel bezorgen, iets waarvoor de vereniging van hypothecair planners (NVHP) al eerder waarschuwde.

Aandacht in adviesgesprek

Van een redelijk handelend en redelijk bekwaam adviseur mag de klant eisen dat hij in zijn adviesgesprek aandacht geeft aan deze nieuwe fiscale optie. “Tegelijkertijd mag ook worden verwacht dat de adviseur de partner die mogelijk zijn of haar eigen fiscale positie ziet verslechteren hierover indringend informeert. Ook is het van belang dat cliënten worden geïnformeerd over alternatieven waarbij cliënten de voordelen kunnen gebruiken maar niet worden geconfronteerd met de nadelen.”

Lees ook het artikel ‘Besluit toepassing eigenwoningregeling bij partners’ en maak de bijbehorende toetsvragen in het kader van am:permanent actueel.

Reageer op dit artikel