nieuws

Definitief geen referendum over afschaffing Wet Hillen

Financiële planning 758

Definitief geen referendum over afschaffing Wet Hillen

Er komt definitief geen referendum over de afschaffing van de Wet Hillen. Dit heeft de Kiesraad vanmorgen bekend gemaakt. Al eerder werd duidelijk dat het aantal benodigde handtekeningen voor een volksraadpleging niet gehaald zou worden. 

Eind vorig jaar wist het kabinet een meerderheid te krijgen achter een wijziging van Wet inkomstenbelasting 2001 tot het geleidelijk uitfaseren van de aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld, ook wel de Wet Hillen genoemd. Met name ouderenpartij 50Plus was meet af tegenstander van het afschaffen van de aftrek, een maatregel die al snel werd omgedoopt tot ‘aflosboete’. Vooral ouderen zouden er de dupe van worden.

Wiegel en marathondebat

Onder meer VVD-coryfee Hans Wiegel en een marathondebat werden, vruchteloos,  ingezet om de wijziging tegen te gaan. Toen dit niet mocht ging 50Plus begin januari de boer op voor een raadgevend referendum. Amper zes weken later maakte het Kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie een einde aan het raadgevend referendum als democratisch instrument voor de burger.

Intrekkingswet referendum

Zolang de intrekkingswet voor het referendum nog niet definitief is, onder meer de Eerste Kamer moet er nog naar kijken, kunnen er nog verzoeken voor referenda worden ingediend. Voor het Hillen-referendum kwamen  11.306 verzoeken bij de Kiesraad binnen, ver beneden de vereiste 300.000 verzoeken om een volksraadpleging af te dwingen. Begin februari meldde 50Plus dat er al 100.000 handtekeningen zouden zijn opgehaald.

Reageer op dit artikel