nieuws

‘Rabobank kocht vervolging af voor Liborfraude’

Financiële planning 5446

‘Rabobank kocht vervolging af voor Liborfraude’

Het Openbaar Ministerie heeft de Rabobank vijf jaar geleden in een geheime overeenkomst beloofd om medewerkers die betrokken waren bij de geruchtmakende Liborfraude niet te vervolgen. Die verboden afspraak is gemaakt in het kader van een schikking die is getroffen. Dat meldt tv-programma Zembla woensdagavond in een uitzending die is gewijd aan het sluiten van deals tussen bedrijven en het OM.

Rabobank kreeg in 2013 een boete van 774 miljoen euro voor het manipuleren van de Libor- en Euribor-rente. Die boete werd gezamenlijk opgelegd door de AFM en de Engelse en Amerikaanse toezichthouders. Dat leidde tot het vertrek van topman Piet Moerland. Zo’n dertig medewerkers konden jarenlang buiten het zicht van het management sjoemelen met de rente door onderling en met andere partijen afspraken te maken over de (verwachte) tarieven voor die dag. Dat spekte vooral de portemonnee van speculerende handelaren.

Wel afkoop, geen schuld erkend

Rabobank trof een schikking met het OM: voor € 70 miljoen zou een strafzaak over de Libor-fraude zijn afgekocht. “In de geheime schikkingsovereenkomst is ook vastgelegd dat de bank geen schuld erkent aan enig strafbaar feit. De afspraken met de bank zijn goedgekeurd door de toenmalige minister van Justitie, Ivo Opstelten”, aldus Zembla. In de VS heeft Rabobank in een schikkingsovereenkomst wél schuld bekend. Volgens hoofdofficier Marianne Bloos was het niet vervolgen van medewerkers een mededeling en geen afspraak. “Wij wilden aan de Rabobank laten weten dat er niet een constante stroom van aandacht zou zijn voor het strafbare feit.” Maar Robert Hein Broekhuijsen, advocaat en oud-officier van justitie, deugt het niet: “Wat natuurlijk hoort, is dat het Openbaar Ministerie bij elk individu die strafbare feiten zou hebben gepleegd, per persoon beoordeelt wat er met die persoon moet gebeuren. En dat daar geen dealtje met de werkgever van die persoon over wordt gemaakt.”

Medewerkers betalen boete

In Nederland is niemand vervolgd voor de Liborfraude, maar volgens het OM zijn bankiers in het buitenland wel vervolgd. Aan anderen zijn sancties opgelegd. Later bleek dat vier Rabo-medewerkers een boete hadden gekregen, die maximaal € 3.000 bedroeg.

Reageer op dit artikel