nieuws

Loonstijging valt tegen, hypotheek minder populair

Financiële planning 2419

Loonstijging valt tegen, hypotheek minder populair

De Nibud-normen voor 2018 voor de verstrekking van hypotheken lijken vooralsnog een drukkend effect te hebben op het aantal hypotheekaanvragen. Dit blijkt uit de hypotheekmonitor voor de maand januari van de Hypotheekshop. De vooraf veronderstelde loonstijging van 2,2% is volgens de hypotheekwinkel voor veel Nederlanders waarschijnlijk niet gerealiseerd.

De dalende trend van het aandeel hypotheekaanvragen in de leeftijdsgroep tot 40 jaar, zette in januari door, naar ongeveer 47% van alle aanvragen in Nederland. “Deze cijfers illustreren de bekende moeilijke positie van (alleenstaande) starters op de woningmarkt”, aldus De Hypotheekshop.

Afnemende woningaanbod

De CMIS-dochter constateert een kleine min tot ongeveer 1% voor alle inkomenscategorieën tot € 50.000 in het aandeel hypotheekaanvragen. “Een deel van deze teruggang moet overigens worden toegeschreven aan het afnemende woningaanbod in de categorie tot € 250.000”, aldus De Hypotheekshop. Voor de inkomens daarboven is er nog wel een kleine plus.

Nibud-normen

Daarnaast is volgens De Hypotheekshop ook het effect van de nieuwe Nibud-normen zichtbaar, waarmee de leencapaciteit op inkomen wordt bepaald. Bij de bepaling van de normen voor 2018 ging het Nibud onder meer uit van een flinke loonstijging die negatieve factoren, zoals beperking van de hypotheekrenteaftrek voor de hoogste inkomens, teniet zouden. Consumenten zouden hierdoor in 2018 zelfs meer kunnen lenen voor een eigen huis als in 2017.

Uitblijven loonstijging

De Hypotheekshop: “Het andere deel (van de vermindering van het aantal aanvragen –  RP) betreft waarschijnlijk consumenten die vooralsnog nog niet voor de loonstijging van 2,2% in aanmerking zijn gekomen, waar het Nibud bij het vaststellen van de woonquotes voor 2018 vanuit is gegaan. Wellicht ook dat het hogere bedrag aan eigen geld dat met ingang van dit jaar moet worden meegebracht voor het betalen van de kosten koper -in 2018 kan maximaal een hypotheek tot 100% van de woningwaarde worden afgesloten- de groep lage en middeninkomens relatief harder treft.”

 

 

Reageer op dit artikel