nieuws

AFM: voucher voor gratis adviesgesprek stimuleert extra aflossen

Financiële planning 2838

AFM: voucher voor gratis adviesgesprek stimuleert extra aflossen

Sms’jes en persoonlijke brieven helpen om huiseigenaren aan te zetten tot extra aflossen op hun aflossingsvrije hypotheek. Het effectiefst blijkt een tegoedbon meesturen die de kosten van een afspraak met de hypotheekadviseur vergoedt. Dat blijkt uit onderzoek naar consumentengedrag dat de Autoriteit Financiële Markten samen met ING en Florius uitvoerde.

Als huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek persoonlijk worden benaderd door hun hypotheekverstrekker, zijn ze eerder geneigd extra af te lossen. Dat blijkt uit een binnenkort te verschijnen onderzoeksrapport van de AFM waar dagblad Trouw over schrijft. Samen met ING en Florius deed de toezichthouder verschillende onderzoeken naar consumentengedrag. Traditionele communicatie blijkt vaak niet voldoende om mensen extra te laten aflossen.

Sms’je

In het experiment met ING stuurde de bank een sms naar klanten om ze te bewegen hun online bankberichten te openen. Via een link in die berichten werden de woningbezitters aangezet iets te doen aan hun schuld: deels aflossen, een afspraak maken met de adviseur of elke maand geld opzij leggen voor aflossing, beschrijft de krant de proef. Van alle deelnemers besloot 5,8% iets aan de hypotheekschuld te doen.

Tegoedbon

Volgens Trouw was de proef bij Florius effectiever. In dat experiment kregen klanten een brief waarin op verschillende manieren werd geprobeerd het gedrag te beïnvloeden. Met een persoonlijke benadering, een stappenplan en een deadline werd gepoogd huiseigenaren om tafel te krijgen bij hun hypotheekadviseur. Sommige klanten kregen een voucher bij de brief. Daarmee hadden ze recht op een gratis adviesgesprek. Van de mensen die een brief plus tegoedbon kregen, besloot daarna 8,7% een afspraak te maken, extra af te lossen of de aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een andere vorm.

Betalingsproblemen

Volgens de AFM heeft bijna 30% van de woningbezitters een volledig aflossingsvrije hypotheek. De toezichthouder is bang dat huiseigenaren aan het eind van de looptijd in betalingsproblemen komen als er tussendoor niets is afgelost. Die vrees vormde de aanleiding om met de twee geldverstrekkers te onderzoeken of het aflosgedrag valt te beïnvloeden.

Reageer op dit artikel