nieuws

‘Adviseur is huiverig voor geven beleggingsadvies’

Financiële planning 1126

Financieel adviseurs zijn huiverig om actiever te worden op het gebied van beleggingsadvies. Dat zegt Theo Krins, manager vermogensadvies bij Scildon, in een reactie op onderzoek dat de verzekeraar liet uitvoeren. Hieruit blijkt dat consumenten vaak wel bereid zijn voor beleggingsadvies te betalen. Bovendien neemt de belangstelling toe.

‘Adviseur is huiverig voor geven beleggingsadvies’

Vooral klanten die van plan zijn een kwart tot de helft van hun vrije vermogen te beleggen, zijn bereid voor advies hierover te betalen. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK in opdracht van Scildon. De bereidheid voor beleggingsadvies te betalen neemt af als mensen minder dan 10% van hun vrije vermogen willen inleggen.

Aflossen hypotheek

De belangrijkste doelen waarvoor consumenten beleggen zijn de aflossing van de hypotheek (46%), een buffer voor onvoorziene uitgaven (43%) en de aanvulling van het pensioen (39%). Eerder kunnen stoppen met werken is voor 28% van de beleggers de belangrijkste reden.

Volgens GfK neemt de belangstelling om te beleggen toe. Op dit moment belegt 27% van de consumenten een deel van het vrij besteedbaar vermogen. Zo’n 12% geeft aan dit op korte termijn van plan te zijn.

Onduidelijkheid over Wft

Manager vermogensadvies Theo Krins van Scildon constateert dat financieel adviseurs huiverig zijn om hun pakket uit te breiden met beleggingsadvies. “Wij signaleren bij veel adviseurs aarzeling om zich te bekwamen op het gebied van beleggen. Die aarzelingen zijn ingegeven door onder meer onduidelijkheid wat op grond van de Wft een financieel adviseur nu wel of niet mag, de weerstand bij een groot deel van de consument om over het onderwerp beleggen in gesprek te gaan en het ontbreken van een duidelijk en door de consument geaccepteerd verdienmodel.”

Krins ziet wel een belangrijke rol weggelegd voor de financieel adviseur. “Zowel bij het bepalen waarvoor geld wordt gereserveerd als bij het bepalen van het bedrag dat nodig is om dit doel te bereiken. Dat geeft meer structuur dan ‘iets opzij zetten op het moment dat er geld over is’. De kunst voor financieel adviseurs is met klanten het gesprek aan te gaan over verwacht rendement en risico in relatie tot de doelen waarvoor vermogen wordt opgebouwd.”

Reageer op dit artikel