nieuws

Oversluitclaim daagt twee banken voor rechter om te hoge boeterente

Financiële planning 5508

Oversluitclaim daagt twee banken voor rechter om te hoge boeterente

Oversluitclaim dagvaardt nog deze maand twee banken voor de te hoge boeterente die zij hebben gerekend vóór 14 juli 2016. De stichting, een initiatief van online adviseur Ikbenfrits.nl, wil nog niet bekendmaken welke hypotheekverstrekkers een rechtszaak kunnen verwachten. Met twee andere banken heeft Oversluitclaim inmiddels een schikking getroffen.

De rechtszaken die Oversluitclaim aangaat, gaan om twee individuele klanten die in hun ogen te veel boete hebben betaald bij het oversluiten van hun hypotheek. Ze sloten hun hypotheek voor 14 juli 2016 over. Voor oversluitingen na die datum geldt de AFM-richtlijn voor de herberekening van boeterente. Stichting Oversluitclaim meent echter dat consumenten die eerder oversloten ook recht hebben op compensatie. Voor het eind van de maand wil de claimstichting de twee dagvaardingen rond hebben.

Massaclaim

Welke banken de gang naar de rechter moeten maken, wil Thomas de Leeuw van Oversluitclaim niet zeggen, omdat ze zich dan al kunnen voorbereiden. De twee zaken zijn, volgens hem nog maar een begin. “Het gaat om twee representatieve cases. Als de rechter ons in het gelijk stelt, blijven we zaken voeren totdat banken al onze leden die boetes betaald hebben voor 14 juli 2016 gaan compenseren.” De Leeuw sluit bij succes ook een massaclaim niet uit.

Met twee andere banken heeft Oversluitclaim een schikking getroffen. De twee klanten, die eveneens voor 14 juli 2016 een boeteberekening ontvingen, kregen de te veel betaalde boeterente volledig gecompenseerd volgens de AFM-richtlijnen. Uit concurrentieoverwegingen kan De Leeuw evenmin de namen van deze banken noemen.

Gemiddeld verschil: € 2.000

Bij Oversluitclaim hebben zich ruim 11.000 gedupeerden gemeld. Volgens De Leeuw is dit een mix van mensen die voor en na 14 juli 2016 oversloten. De Leeuws collega Michiel Lensink maakte gisteren in de tv-uitzending van Radar bekend dat zij gemiddeld voor € 2.000 beter af zijn als de bank de nieuwe boeteberekening hanteert. Berekeningen van de banken zelf liggen overigens veel lager. Aan Radar melden zij bedragen van enkele honderden euro’s.

Berekeningen intransparant

Bijna alle banken hebben hun klanten voor eind 2017 gecompenseerd, de deadline die ze zichzelf hadden gesteld. Dat bleek uit een inventarisatie van Overlsuitclaim en Radar. Alleen grootbanken Rabobank, ING en ABN Amro hebben nog wat meer tijd nodig. “Dat komt de geloofwaardigheid van de banken niet ten goede. Weer stellen ze teleur”, zei Lensink hierover aan de Radar-tafel.

Volgens Lensink gaat er bovendien nog veel fout bij de herberekeningen. “Los van het feit ze het verkeerd doen, leveren banken ook niet de juiste data die nodig is voor de berekening. Dat maakt het ongelooflijk intransparant.”

Reageer op dit artikel