nieuws

NVM: voor het eerst sinds crisis daalt woningverkoop

Financiële planning 1483

NVM: voor het eerst sinds crisis daalt woningverkoop

In het vierde kwartaal van afgelopen jaar is het aantal huizenverkopen met 6% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Het is voor het eerst sinds het dieptepunt van de huizencrisis in 2013 dat er een daling in het aantal verkochte woningen is. Dat meldt makelaarsorganisatie NVM.

Vooral in het goedkopere segment droogt het woningaanbod op. Zo werden er in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar 30% minder woningen tot € 150.000 euro. In de prijsklasse € 150.000 – € 200.000 was de daling 13%. Duurdere woningen van € 400.000 tot € 750.000 werden daarentegen 13% vaker verkocht. Over heel 2017 verkochten NVM-makelaars ruim 166.000 bestaande koopwoningen, ruim duizend meer dan een jaar eerder.

36% minder te koop

In totaal stonden er in het laatste kwartaal van 2017 36% minder woningen te koop dan een jaar eerder. “Dat vormt, samen met de verder aangescherpte financieringsregels, een extra belemmering voor met name starters op de woningmarkt”, zei NVM-voorzitter Ger Jaarsma bij de presentatie van de voorlopige woningmarktcijfers.

Kwart boven vraagprijs verkocht

De prijzen stegen afgelopen jaar met 9,1%. Gemiddeld kost een woning op dit moment € 269.000. Volgens de NVM wordt ruim een kwart van de woningen boven de vraagprijs verkocht. In de laatste drie maanden van 2017 duurde het gemiddeld 52 dagen voor een woning van eigenaar wisselde. Bij appartementen daalde de verkoop het hardst: -13,5%. Van de andere woningtypen zijn er 2 à 3% minder verkocht.

De prijzen in de regio’s Den Haag en Almere stegen met respectievelijk 20% en 18% het hardst. In Amsterdam stijgen de prijzen met 14% minder hard dan voorheen. In de regio’s Zuidwest-Drenthe, Hardenberg en Almelo gingen de prijzen niet omhoog.

Koopschuw

Het krappe aanbod bij een toenemende vraag, de gestegen prijzen en het moeten overbieden in veel grote steden, hebben consumenten volgens Jaarsma koopschuw gemaakt. “Ze hebben niet langer zin om in de rij te staan voor een woning en vlak voor de drempel te horen dat die al verkocht is aan een ander.”

Consumenten konden het afgelopen kwartaal gemiddeld kiezen uit vier woningen. In steden als Utrecht, Amsterdam en Almere was de keuze beperkt tot ongeveer twee huizen. “Meer nieuwbouw blijft de komende jaren het adagium om de woningmarkt niet verder te laten vastlopen”, aldus Jaarsma. In Noordoost-Groningen, Den Helder en Texel kunnen huizenkopers nog kiezen uit meer dan 10 concurrerende woningen. De NVM-voorzitter: “Maar ook hier trekken de woningverkopen aan en neemt het woningaanbod snel af. De woningmarkt is van evenwichtig veranderd in krap.”

Reageer op dit artikel