nieuws

‘Huiseigenaren tekenen massaal bij het kruisje voor renteherziening’

Financiële planning 3830

Ruim 90% van de huiseigenaren accepteert bij renteherziening van de hypotheek het nieuwe rentevoorstel van de bank. Zes op de tien bezitters van een koopwoning tekenen zelfs klakkeloos. Zij overwegen niet om over te stappen. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 575 eigen leden.

‘Huiseigenaren tekenen massaal bij het kruisje voor renteherziening’

Vereniging Eigen Huis roept woningbezitters op actief op zoek te gaan naar concurrerende aanbiedingen, omdat ze in veel gevallen goedkoper uit kunnen zijn. De vereniging ondervroeg leden met een hypotheek waarvan de rentevaste periode afliep tussen 2015 en 2017. Bijna zes op de tien huiseigenaren (58%) die bij hun huidige bank blijven, tekenen zonder verder onderzoek het voorstel van de geldverstrekker.

De overige 42% doet eerst onderzoek naar het nieuwe renteaanbod. Daarvan schakelt 38% de hypotheekadviseur in; 59% gebruikt alleen internet. Van de mensen die overwegen om over te stappen, stapt uiteindelijk 20% daadwerkelijk over. Als reden om wel over te stappen wordt vooral een lage rente genoemd (52%).

€ 50 per maand

Volgens Vereniging Eigen Huis laten vooral mensen met een aflossingsvrije hypotheek bij een van de drie grootste banken veel geld liggen. Gemiddeld laten zij een lagere hypotheekrente van 0,3% voor een rentevaste periode van 10 jaar liggen. Bij een aflossingsvrije hypotheek van € 200.000 gaat het dan om een verschil van € 50 per maand. Voor een rentevaste periode van 20 jaar is het verschil 0,7%.

Korte rentevaste periode

De huiseigenaren uit het onderzoek die wel overstapten kozen vaker (42%) een rentevaste periode van 20 jaar of langer. Bij de huiseigenaren die bij de huidige geldverstrekker blijven is dit percentage 10%. Volgens Eigen Huis is dit verschil te verklaren door de vaak niet concurrerende tarieven die banken aanbieden voor de langere rentevaste perioden. “Huiseigenaren worden op deze manier gedwongen om te kiezen voor een kortere periode.”

Reageer op dit artikel